Vice trof schikkingen na seksueel wangedrag

Mediabedrijf Vice heeft meerdere keren een schikking getroffen met vrouwelijke werknemers nadat die mannelijke collega's beschuldigd hadden van seksueel wangedrag. Na onderzoek spreekt The New York Times van een cultuur waar vrouwen werden gekleineerd en zich ongemakkelijk voelden.

Onder de mannen die over de schreef gingen was ook de huidige voorzitter van Vice, Andrew Creighton. Hij zou een vrouwelijke collega die niet op zijn seksuele avances inging hebben ontslagen. Vice betaalde de vrouw in 2016 145.000 dollar.

Volgens The New York Times passen de schikkingen in een patroon. Uit gesprekken met meer dan twintig vrouwen bleek dat ze vaak werden betast, gekust, seksuele opmerkingen kregen of om seks werden gevraagd. Vrouwen zouden de dupe zijn van de vergoelijkende sfeer op de redactie.

Hoewel Vice bekendstaat om zijn onorthodoxe stijl, is The New York Times toch verbaasd over de aantijgingen. "Het gaat hier om mannen van 20, 30, 40 jaar oud die zijn opgegroeid in een tijd dat ongewenste intimiteiten niet alleen taboe waren, maar ook verboden."

'Boys club'

De leiding van het bedrijf spreekt in een excuusbrief van een boy's club, waarbij ongepast gedrag werd getolereerd. "Als bedrijf zijn we er niet in geslaagd een veilige en inclusieve werkplaats te creƫren waar iedereen, in het bijzonder vrouwen, zich gerespecteerd voelt en kan gedijen."

Het bedrijf wijst erop dat er inmiddels drie mensen zijn ontslagen, relaties met ondergeschikten zijn verboden en het personeelsbeleid is aangepast.