Podcast: Thieme gaat internationaal en de elektrische gitaar sterft uit

Iedere zaterdag selecteert de redactie van NOS Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week, gebundeld in een podcast van een half uur.

In Nederland is de Partij voor de Dieren inmiddels behoorlijk ingeburgerd in de Haagse wandelgangen, maar dat is internationaal vrij uniek. Marianne Thieme timmert daarom hard aan de weg om wereldwijd dierenpartijen op te zetten. Na afloop van haar bezoek aan Georgiƫ vertelt de politica waarom ze uitgerekend daar een partij op wil zetten.

Het is inmiddels anderhalf jaar nadat een meerderheid van de Britten voor een vertrek uit de Europese Unie stemden, maar er bestaat nog altijd veel onduidelijk over de uitkomst van de Brexit. De levens van 'Nederbritten' Rachel Morton, Martin Cleaver en Anna Watts zijn in ieder geval enorm veranderd. Zij maken zich grote zorgen over hun geboorteland. "Ik begrijp de Britten niet meer."

De stercineast Leonard Retel Helmrich verbleef anderhalf jaar in een Syrisch vluchtelingenkamp in Libanon en documenteerde de postponed lifes van de kampbewoners. Ten tijde van de montage zakte de regisseur plots op de boulevard van Beiroet in elkaar: een hartstilstand bracht hem in een coma. Zijn producent Pieter van Huystee maakte de film af, maar hoe doe je het werk van een groot maker eer aan?

De Top 2000, die maandag van start gaat, staat weer bol van de elektrische gitaarmuziek, met name uit de jaren zestig en zeventig. Die hoogtijdagen lijken voorbij, want er dienen zich geen nieuwe grote gitaarhelden aan. Legt de elektrische gitaar het af tegen de computer? Coen Verbraak spreekt met gitarist Leif de Leeuw over de tanende populariteit van het instrument.

Schema

01:45 - De internationale missie van Marianne Thieme

07:00 - Nederbritten over Brexit

15:30 - Documentaire over Syrisch vluchtelingenkamp, afgemaakt door Pieter van Huystee

23:40 - Elektrische gitaar legt het af tegen de computer

Het beste van 2017

Vanaf maandag komt het Oog met de tijdelijke, dagelijkse podcast 'Het beste van het jaar', waarin iedere Oogpresentator zijn of haar meest bijzondere gesprek van 2017 in herinnering brengt. Houd daarvoor de Facebookpagina van het Oog in de gaten!

Waar vind je de podcast?

iPad of iPhone

Heb je een iPhone of een iPad? Dan heb je standaard een podcast-app op je apparaat. Zoek in deze app naar Het beste uit het Oog. Abonneer je op de podcast en elke aflevering wordt automatisch toegevoegd.

Android

Heb je een Android-telefoon? Dan heb je geen standaard podcast-app. Via Google Play kun je veel van dit soort apps vinden. Zoek op 'podcast' in het zoekscherm in Google Play. Zoek in de podcast-app op naam op Het beste uit het Oog voor de hoogtepunten van de week.

Als dit niet lukt, is de podcast te bereiken via de RSS-feed.

Soundcloud

De nieuwste aflevering van Het beste uit het Oog is ook elke zaterdag te vinden op Soundcloud.