Prins Laurent wil zich verdedigen voor parlement

De Belgische prins Laurent wil zich voor het parlement komen verzetten tegen de vermindering van zijn toelage over volgend jaar. In een brief aan de Kamervoorzitter schrijft Laurents advocaat dat hij de mogelijkheid moet krijgen om zich voor het parlement "schriftelijk en mondeling" te verdedigen.

De regering besloot deze week dat Laurent eenmalig 15 procent van zijn toelage moet inleveren, oftewel 46.000 euro. Directe aanleiding voor de korting is een bezoek dat de prins deze zomer bracht aan een receptie op de Chinese ambassade.

Voor het bezoek had hij geen toestemming van de regering. Voor premier Michel was dat de druppel in een lange reeks incidenten rond de broer van koning Filip.

Wederhoor

Advocaat Arnauts vindt de korting disproportioneel. Bovendien is de beslissing genomen zonder enige vorm van wederhoor, zegt hij.

Aangezien het parlement het besluit formeel nog moet bekrachtigen, heeft de advocaat zijn hoop op de Kamerleden gevestigd. Hij wijst erop dat de rechten van de verdediging moeten worden nageleefd.