Voedselbank Krimpenerwaard op zwarte lijst

De toezichthouder voor goede doelen in Nederland raadt mensen en instanties voorlopig af zaken te doen met de Voedselbank Krimpenerwaard in Schoonhoven, in Zuid-Holland. Bij het CBF (Centraal Bureau Fondsenwerving) zijn meerdere klachten binnengekomen over de voedselbank, onder meer over een oneerlijke verdeling van eten. Ook is er mogelijk sprake van belangenverstrengeling.

Het CBF heeft na vragen en klachten van klanten in de zomer voor het eerst een e-mail gestuurd naar de Voedselbank Krimpenerwaard. Daarin stonden vragen die onder meer gingen over de administratie. Ook werd gevraagd hoe het bestuur in elkaar zit en hoe goederen worden verdeeld. Het duurde volgens het CBF lang voor er een reactie kwam.

Gisteren kreeg het CBF een e-mail terug. "Die antwoorden zijn op dit moment niet afdoende en we vonden dat we het publiek nu duidelijkheid moesten geven", zegt een woordvoerder van het CBF. "Wij vinden het als toezichthouder erg belangrijk dat iedereen met een gerust hart kan geven aan een goed doel en dat wat je geeft op de plek terechtkomt waar het voor bedoeld is. Wij krijgen niet helder of dat in dit geval gebeurt of niet."

Boekhouding

De Voedselbank Krimpenerwaard wordt nu gerund door Randa el Ayachi. Zij zegt tegen Omroep West dat ze de e-mails van het CBF nooit heeft ontvangen. "Ik zit nu in Marokko, maar als ik terug in Nederland ben, zal ik ze de hele boekhouding laten zien."

Eerder dit jaar royeerde de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken, de landelijke organisatie voor voedselbanken, de vestiging in Schoonhoven als lid. Ook daar kwamen klachten binnen over de oneerlijke verdeling van voedsel, een onregelmatige uitgifte en fraude.

Het steekt El Ayachi dat de voedselbank in Schoonhoven op basis van anonieme klachten is afgeserveerd door de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken. "Daar kunnen wij ons niet tegen verweren, maar onze naam is wel door het slijk gehaald. In Schoonhoven worden wij nu met de nek aangekeken als die mensen die van de armen hebben gestolen."

Nieuwe voedselbank

Er is in het gebied een andere voedselbank actief, die naar eigen zeggen een groot deel van de klanten van de Voedselbank Krimpenerwaard heeft overgenomen. Hoeveel klanten de Voedselbank in Schoonhoven heeft, is niet duidelijk.

Het CBF zal het ook naar buiten brengen als de voedselbank in Schoonhoven wel met meer informatie komt. Het CBF heeft dit jaar zes keer melding gedaan van goede doelen waarover twijfels bestaan.