Zeer drukke avondspits door regen en harde wind

De regen en harde wind leiden tot een drukke avondspits. Op het hoogtepunt, rond 17.30 uur, stond er bijna 1000 kilometer file. Daarmee is het volgens de ANWB de op één na zwaarste avondspits van het jaar.

Met uitzondering van het zuidoosten van het land regent het vrijwel overal. Daarnaast waait het stevig. Aan de noordoostkust is er kans op windstoten tot 90 kilometer per uur en daarom gaf het KNMI vanmiddag code geel af.

Volgens de ANWB zijn de files rond Utrecht twee tot drie keer zo lang als gebruikelijk.

Ook zonder slecht weer is de donderdagavondspits vaak al een van de drukste van de week, doordat relatief weinig mensen de donderdag als vrije dag hebben.

Vegan Streaker

In Noord-Brabant leidde een protestactie van dierenactivisten ook tot een kilometerslange file. Op de A59 bij Drunen reden meerdere auto's langzaam om aandacht te vragen voor het lot van konijnen. De actie was aangekondigd door Peter Janssen, beter bekend als de 'Vegan Streaker'. Tegen Brabants Dagblad zei hij dat hij wil bereiken dat mensen "stilstaan bij het leed dat konijnen hun hele leven, dag in dag uit, door moeten maken".

En bij een aanrijding tussen een bus en een auto op de N9 in Noord-Holland is de bestuurder van de personenauto overleden. De buschauffeur is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Ook twee passagiers van de bus raakten gewond. De weg is afgesloten.