Geen verplichte groentetuin voor scholen, 'moestuin is geen moettuin'

Het kabinet is niet van plan om een moestuin op school verplicht te stellen. Minister Slob zegt dat scholen niet nog meer belast moeten worden met dit soort plannen van politiek Den Haag.

Het AD schreef gisteren over het plan van D66 om alle leerlingen via school in aanraking te brengen met een moestuin. Bedoeling is dat zij meer leren over gezonde voeding. De coalitiegenoten VVD, CDA en ChristenUnie zouden het voorstel steunen, waarmee er een Kamermeerderheid zou zijn.

Slob zegt dat hij gisteren meteen merkte dat het voorstel slecht viel in het onderwijs, waar toch al geklaagd wordt over werk- en regeldruk. "En ik begrijp dat. Dat gaan we dus ook niet op die manier doen. We gaan scholen niet verplichten om naast het gebouw een moestuin aan te leggen. Dat doen we niet."

Hij zegt het te stimuleren als scholen zelf een moestuin willen "en er is ruimte voor en het lukt ze". Maar het is volgens hem "de kunst van de politiek" om mooie plannen ook weer los te laten.

Berg spinazie

D66-Kamerlid Van Meenen liet meteen weten dat hij het hier volledig mee eens is. "Het is ook niet mijn plan, maar van één van mijn fractiegenoten. Dat krijg je als je zo'n grote fractie hebt, allemaal schitterende ideeën."

Hij had zelf inmiddels al getwitterd: "De moestuin is geen moettuin". Hij zegt dat het voorstel vooral bedoeld was om te kijken wat er kan. 'Ik herinner me zelf ook dat ik thuis kwam met zo'n berg spinazie", zei hij met wijd gespreide armen. "En daar bleef dan een heel klein prutje van over. Dat was erg leerzaam."

Het is niet de eerste keer dat een moestuinplan tot ophef leidt. Oud-staatssecretaris Klijnsma zei in 2014 eens dat gepensioneerden baat zouden kunnen hebben bij een moestuin. Later gaf ze toe dat dit een onhandige uitspraak was en dat ze niet had willen suggereren dat ouderen hun eigen groente moeten kweken om rond te komen van hun aow.