Na Michael P. betere screening gedetineerde cursisten

Het Wellantcollege wordt strenger bij de intake van veroordeelden die in het kader van resocialisatie na een celstraf onderwijs willen volgen. Ook meldt de Houtense school het aan de instelling als de student niet komt opdagen tijdens een avondles.

Dat schrijft burgemeester De Jong in een brief aan de gemeenteraad. Aanleiding is de zaak van Michael P., die wordt verdacht van de moord op Anne Faber. Hij volgde in de avonduren een hovenierscursus op het Wellantcollege in het kader van zijn resocialisatie.

Tot nu toe was de procedure: de behandelaars beoordelen of het risicovol is als de gedetineerde een cursus volgt en daarna gaat de verlofaanvraag naar de Dienst Justitiƫle Inrichtingen. Alleen als beide instanties akkoord gaan, mag de gevangene op cursus. Het Wellantcollege screende tot nu toe voornamelijk op motivatie en geschiktheid.

Over enkele maanden - als een nieuwe lichting studenten zich meldt - gaat de school ook in op de (criminele) achtergrond van de student en het resocialisatietraject. Ook komt er overleg tussen de instelling, de student en de school over het verloop van het traject. Als daar aanleiding toe is, komt er extra begeleiding of toezicht, meldt RTV Utrecht.