Wekdienst 7/12: spannende dag voor molenaars en Brussels protest Catalanen

Goedemorgen! Vandaag is er een grote demonstratie van de Catalanen in Brussel en het irritantste woord van Nederland wordt gekozen..

Eerst nog droog, met in het oosten kans op zon. In de loop van de dag gaat het regenen. Er ontstaat veel wind, mogelijk wordt het stormachtig aan zee. Later in de middag wordt het weer rustiger. Het wordt 7 tot 10 graden.

NOS

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• Het is een belangrijke dag voor de Nederlandse molenaars. Ze krijgen te horen of het molenaarsambacht is ingeschreven op de Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid bij UNESCO. Als dat gebeurt, dan is het voor het eerst dat Nederlands immaterieel erfgoed is ingeschreven op deze lijst.

• Vandaag wordt prinses Amalia 14 jaar. Behalve de koningsdagen en de fotomomenten blijft de prinses, net als haar zusjes, uit de publiciteit. Haar vader en grootmoeder hadden beiden op hun 14-jarige leeftijd hun eerste officiële handeling op hun naam staan.

• In Brussel wordt er een grote demonstratie van Catalanen verwacht. Alle hotels zijn volgeboekt en de Nieuw-Vlaamse Alliantie, een Vlaamse regeringspartij, stelt her en der slaapplekken ter beschikking.

EPA

Wat heb je gemist?

Hoe meer ervaring je hebt als skiër, hoe groter de kans om ernstig letsel op te lopen. Dat blijkt uit onderzoek van alarmcentrale Eurocross en traumacentrum LUMC. Tachtig procent van de gewonden blijken ervaren wintersporters te zijn.

Ander nieuws uit de nacht:

Het aantal verkeersongelukken neemt fors toe, meldt het Verbond van Verzekeraars vandaag. Vorig jaar noteerden de verzekeraars 905.000 schadeclaims, een stijging van acht procent.

Noord-Korea zegt dat het niet de vraag is of het tot een nucleaire oorlog op het Koreaanse schiereiland komt, maar wanneer.

De Salvator Mundi van Leonardo Da Vinci, het duurste schilderij ter wereld, komt in het nieuwe Louvre Abu Dhabi te hangen. Het werd volgens de New York Times gekocht door de Saudische prins Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud.

De Salvator Mundi van Leonardo Da Vinci

- AFP

En dan nog dit:

Shinen, eigenlijk en papa-dag. Zomaar een greep uit de top 10 van de verkiezing 'weg met dat woord'. Ook dit jaar vroeg het Instituut voor Nederlandse Taal om de meest irritante woorden van het afgelopen jaar in te sturen. Dit jaar gaat het woord genderneutraal er met de dubieuze eer vandoor.

Fijne dag!