Noord-Korea reageert op luchtoefening en noemt kernoorlog onvermijdelijk

Noord-Korea zegt dat het niet de vraag is of het tot een nucleaire oorlog op het Koreaanse schiereiland komt, maar wanneer. Het land spreekt zich op die manier fel uit tegen de gezamenlijke militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Maandag begonnen de VS en Zuid-Korea samen hun grootste militaire luchtoefening ooit. Daarbij werden meer dan 200 vliegtuigen van beide strijdmachten ingezet. Ook deden zo'n 12.000 Amerikaanse militairen mee aan de oefening, die nog tot morgen duurt.

"We willen geen oorlog, maar we zullen er ook niet voor terugdeinzen. Als de VS ons geduld verkeerd inschat en de lont in het kruitvat steekt voor een nucleaire oorlog, dan zullen we het de VS betaald zetten", meldt het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vaker dreigende taal

Het is niet voor het eerst dat Noord-Korea harde taal bezigt in reactie op militaire oefeningen van zijn zuiderbuur en de Amerikanen. Vooral het gebruik van B-1B-bommenwerpers wordt in Noord-Koreaanse staatsmedia vaak geassocieerd met nucleaire oorlogsvoering.

Noord-Korea voerde vorige week een test uit met een intercontinentale ballistische raket. Het zou gaan om de krachtigste raket die het land ooit heeft afgevuurd en het hele vasteland van de VS zou ermee bereikt kunnen worden.