In Pyeongchang of niet, Poltavets wil goud op Spelen

Hij weet nog niet of hij naar de Olympische Spelen mag. En ook over het lot van zijn pupillen moet nog een finaal oordeel worden geveld, maar bondscoach Kosta Poltavets weet één ding zeker: hij zal goud winnen in Pyeongchang. Desnoods met Koen Verweij.

Poltavets vernam de uitspraak van het IOC in Salt Lake City, waar de Russische schaatsploeg zich voorbereidt op wereldbekerwedstrijden van komend weekeinde.

"Of ik verbaasd was door het weren van Rusland? Nee, eerlijk gezegd niet. Ik had hier sinds juni al rekening mee gehouden."

Bekijk

Poltavets: hield al rekening met dit IOC-besluit

Poltavets (55 jaar) heeft de kleine lettertjes nog niet allemaal gelezen. Maar wat hij heeft meegekregen van de uitspraak voorspelt weinig goeds. Alleen 'schone' sporters, gevrijwaard van een dopingverleden, mogen naar Zuid-Korea. En onder die categorie vallen zijn oogappels Denis Joeskov en Pavel Koelizjnikov niet.

"Of het definitief is? Nou, zo kort door de bocht redeneer ik nog niet. Ik moet alles nog goed beoordelen. Waarschijnlijk mag Koelizjnikov niet vanwege zijn schorsing."

De sprinter werd al twee keer bestraft, Joeskov slechts één keer en dat betrof marihuana. "Joeskov zal waarschijnlijk nog een kans krijgen. Hoe dat precies zal gaan, weet ik niet. Daarvoor heb ik te weinig informatie."

Bekijk

'Dan wint Verweij goud in Pyeongchang'

Via Russische media kwam naar buiten dat de Russische schaatsbond een zaak voorbereidt bij sporttribunaal CAS om het duo alsnog naar de Spelen te loodsen.

Mochten alle laatste redmiddelen niet in het voordeel van de Russen uitpakken, heeft Poltavets nog een troef: Koen Verweij. De Nederlander traint sinds dit seizoen mee met het team van Poltavets, maar rijdt op Nederlandse licentie.

Moderne communicatiemiddelen

"Met moderne communicatiemiddelen zal ik er alles aan doen om te zorgen dat Koen dan het olympisch goud zal winnen."

Daarvoor hoeft hij niet zelf in Pyeongchang te zijn. "Vanuit het perspectief van een schaatscoach is het belangrijkste het voorbereidingstraject. De laatste weken zal Koen zichzelf wel redden. En Denis ook als hij mag."

Bekijk

Verweij: ik moet niet in negatieve spiraal van Russen zitten

Los van de sporters worden er ook veel begeleiders, trainers en officials geweerd van de olympische venues. Ook Poltavets zal niet bovenaan de lijst van genodigden staan. "Ik hoop wel actief te zijn. Alle schaatsers kennen mij. Zij kunnen bewijzen dat ik voor een schone sport ben."

Maar als Joeskov en ook Poltavets zelf niet naar de Spelen mogen, wie wint dan de 1.500 meter? "Koen Verweij", besluit Poltavets resoluut.