Poetin staat deelname 'schone' Russen aan Spelen niet in de weg

Een dag na het besluit van het Internationaal Olympisch Comité om Rusland te weren van de Winterspelen in Pyeongchang, komt president Vladimir Poetin met een reactie.

"We zullen individuele sporters niet verbieden alsnog mee te doen aan de Spelen, mochten zij dat willen onder een neutrale status."

Bekijk

Poetin staat deelname 'schone' Russen aan Spelen niet in de weg

Poetin zegt verder niet te begrijpen waarom die sporters niet gewoon onder Russische vlag mogen deelnemen. En hij herhaalt zijn statement dat de beschuldigingen over een systematisch dopingsysteem in zijn land ongegrond zijn.

Het IOC weert het Russisch Olympisch Comité van deelname aan Pyeongchang, maar individuele sporters kunnen, mits zij voor een commissie kunnen aantonen een 'schoon' verleden te hebben, alsnog deelnemen.

Olga Fatkoelina

- Reuters

Ook de internationale schaatsunie kwam met een verklaring. Daarin staat dat de bond "walgt van de bevindingen van het IOC en deze ook zeer betreurt."

Maar, zo stelt de ISU verder, tot het overnemen van de beslissing van het IOC, bijvoorbeeld aangaande andere wedstrijden tijdens het lopende seizoen, kan de ISU nog niet gaan. De schaatsbond wacht nog op details met betrekking tot de schorsingen van schaatsers Olga Fatkoelina en Aleksander Romantsjev.

Zij werden in november voor het leven geschorst door het IOC. "Pas als het IOC de volledige verklaringen verstuurd heeft, kunnen we overgaan tot het nemen van de juiste maatregelen."