Twee arrestaties op laatste dag ontruiming Fort Oranje

In Rijsbergen zijn vandaag bewoners van het laatste veld van camping Fort Oranje afgevoerd. Daarbij zijn twee mensen gearresteerd omdat ze scholden. Er werden tientallen agenten ingezet.

26 bewoners moesten vandaag om 08:30 uur weg zijn van veld Z, zo'n 100 anderen mogen van de gemeente Zundert nog even blijven omdat zij een zorgindicatie hebben. Enkele bewoners probeerden via de Raad van State ontruiming te voorkomen, maar die oordeelde gisteren dat de gemeente in haar recht staat, schrijft Omroep Brabant.

Ontruiming van Fort Oranje, laatste mensen afgevoerd

- Omroep Brabant

Ik ga naar mijn moeder, weet niet waar ik moet blijven.

Bewoonster Monique van de Bleek

Volgens de gemeente hoeft niemand "onder de brug te slapen". Mensen met een zorgindicatie kunnen een jaar lang terecht in een caravan op het oude azc-terrein in Rijsbergen. Het gaat om bewoners die hulp nodig hebben. Voor anderen is plek in de noodopvang.

De ontruiming leidde tot verdriet en boosheid bij bewoners. Monique van de Bleek is een van de mensen die weg moesten. "Ik ga naar mijn moeder, weet niet waar ik verder moet blijven. Al moet ik zwerven, als mijn kinderen en beesten maar safe zijn", vertelt ze bij Omroep Brabant.

De gemeente Zundert wil de camping saneren, omdat deze verworden is tot een criminele woonwijk. Veel van de ruim 800 bewoners woonden er in erbarmelijke omstandigheden en er was veel criminaliteit.

De gemeente nam op 3 juli het beheer van de camping over van eigenaar Cees Engel. Eind juli werd al een begin gemaakt met de ontruiming, die nu dus is afgerond. In juni 2018 moet het terrein helemaal leeg zijn.