Ricciardo passeert Verstappen als inhaalkoning

Niet Max Verstappen, maar Daniel Ricciardo heeft het afgelopen seizoen de meeste geslaagde inhaalacties in de Formule 1 gemaakt. De Australiër lost daarmee zijn teamgenoot van Red Bull af.

Ricciardo passeerde in de afgelopen twintig races 43 keer een andere auto. Verstappen kwam tot 22. Vorig jaar waren dat er nog 78. De twee samen maken Red Bull ook tot het team met de meeste geslaagde inhaalmanoeuvres, zo berekende bandenleverancier Pirelli.

Verstappen leidt wel een andere klassement. De jonge Nederlander werd, samen met wereldkampioen Lewis Hamilton, het minst gepasseerd. Slechts twee keer kwam er een concurrent voorbij hen.

Het teamklassement wordt ook aangevoerd door Red Bull. In totaal werden die bolides slechts elf keer voorbijgereden (Verstappen twee, Ricciardo negen), net als de Ferrari's van Kimi Räikkönen (acht) en Sebastian Vettel (drie).

Pirelli telde in het hele seizoen 435 inhaalacties. Dat is ongeveer de helft minder dan in het vorige seizoen toen er 866 keer, in 21 races, een succesvolle inhaalactie viel te noteren.

De introductie van snellere en bredere auto's is de belangrijkste reden voor het sterk verminderde aantal inhaalacties.

Andere feiten:

In 2017 werden er 38.788 banden gebruikt.

Er waren 533 pitstops, een gemiddelde van 26,7 per race en 1,5 per coureur in een race.

De meeste pitstops waren in Azerbeidzjan (41), de minste in Oostenrijk (18).

De meeste geslaagde inhaalacties waren in Azerbeidzjan (42), de minste in Rusland (1).

In Monza werd de kortste race gereden: in een uur, vijftien minuten en 32 seconden was het daar klaar. Met twee uur, drie minuten en 55 seconden was Azerbeidzjan de langste race.

Max Verstappen

- AFP