Celstraf geëist na mishandeling broers op Koningsdag in Arnhem

Tegen een 21-jarige man uit Veenendaal die verdacht wordt van ernstige mishandeling, is vier maanden celstraf waarvan een maand voorwaardelijk geëist. Hij zou samen met een groep vrienden uit Veenendaal twee broers in elkaar geslagen hebben. Dat gebeurde vorig jaar op Koningsdag in Arnhem.

De twee broers van 14 en 18 jaar oud uit Lunteren werden belaagd door de groep uit Veenendaal, nadat de oudste per ongeluk tegen een van de jongens was aangelopen. Wat volgde was volgens justitie "een explosie van geweld". Beide broers kregen flinke klappen, de jongste zou meer dan 25 keer tegen zijn hoofd geschopt zijn.

Volgens het OM sloeg de 21-jarige Veenendaler onder meer met een vuist op het hoofd en deelde hij een knietje uit in het gezicht van de broers. De rechter vroeg hem vandaag wat hij zelf van de mishandeling vindt, maar daar wilde hij niet op reageren. Hij beriep zich op zijn zwijgrecht, meldt Omroep Gelderland.

De 21-jarige Veenendaler is de negende en laatste verdachte die voor de rechter moest verschijnen. De behandeling van zijn zaak liet op zich wachten omdat extra onderzoek nodig was. Hij is de enige van de groep die een celstraf tegen zich hoort eisen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Taakstraf

De overige groepsleden stonden in september al voor de rechter. Een van hen is vrijgesproken omdat er te weinig bewijs tegen hem was. Zeven anderen kregen een taakstraf, in enkele gevallen gecombineerd met een voorwaardelijke celstraf.

De rechter zei dat een onvoorwaardelijke celstraf op zijn plaats zou zijn, maar dat het lang duurde voordat het onderzoek werd gestart. Ook is rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachten. Alle verdachten zijn in de leeftijd van 16 tot 24 jaar.

"Geshockeerd"

Bij het horen van de straffen tegen de eerste zeven groepsleden, in september, liep een van de broers huilend de zaal uit. "Dit is een klap in hun gezicht", zei een woordvoerder van de broers tegen Omroep Gelderland. "De slachtoffers zijn echt geshockeerd."

Ook op internet leidde het opleggen van alleen een taakstraf tot verontwaardigde reacties.