Sagan en UCI begraven strijdbijl om uitsluiting in Tour

De beroepszaak van Peter Sagan tegen de UCI gaat vandaag toch niet door. De wereldkampioen vond het onterecht dat hij dit jaar uit de Tour de France was gezet, en ging in hoger beroep bij sporttribunaal CAS. Maar vlak voor de zitting publiceerden Sagans ploeg Bora en de UCI een persbericht. Daarin schrijven beide partijen dat ze opgelucht zijn dat het juridische conflict beƫindigd is.

Sagan werd deze zomer door de Tourorganisatie uit de Ronde van Frankrijk gehaald omdat hij volgens de jury in de finale van de vierde etappe een duw had uitgedeeld aan Mark Cavendish. Sagan was het er niet mee eens, maar hij accepteerde de straf. Zijn ploeg probeerde hem nog wel terug in de Tour te krijgen via een spoedarbitragezaak bij het CAS. Zonder succes.

Bekijk

Sagan rijdt Cavendish de hekken in, elleboog of niet?

'Ongelukkig incident'

Na het bestuderen van nieuwe videobeelden zijn Sagan en de UCI het erover eens dat het een 'ongelukkig wedstrijdincident' betrof en dat Sagan zijn collega niet bewust de hekken in duwde.

"Beide partijen hebben besloten om niet door te gaan met de juridische strijd en in plaats daarvan te kijken naar de positieve stappen die in de toekomst genomen kunnen worden", schrijft de UCI.

UCI-voorzitter David Lappartient heeft naar aanleiding van het incident aangekondigd dat er in de toekomst een extra video-expert komt die de juryleden in dit soort gevallen kan ondersteunen.

Sagan is tevreden met het besluit. "Ik ben blij dat mijn zaak heeft geleid tot een positieve ontwikkeling van de sport, want het is heel belangrijk dat er eerlijke en begrijpelijke beslissingen worden genomen, ook als de emoties hoog oplopen."