Vakbond eist 5 miljoen 'achterstallig loon' voor PostNL-sorteerders

Pakketsorteerders van sorteercentra in Waddinxveen, Amersfoort en Goes eisen met steun van de vakbond FNV 5 miljoen euro van PostNL. Volgens de bond werken zo'n 300 mensen via een schijnconstructie voor een te laag loon.

De sorteerders zijn niet in dienst bij PostNL, maar werken voor een uitzendbureau. "PostNL heeft een uitzendbureau als onderaannemer bestempeld", zegt de bond. "Dit uitzendbureau huurt vervolgens sorteerders in via een tweede uitzend-bv. Zo ontwijkt PostNL de uitzend-cao. De sorteerders verdienen het wettelijk minimumloon, werken op oproepbasis en horen vaak pas op de dag zelf of en zo ja hoe laat ze moeten werken."

Inspectie

De FNV vroeg de Inspectie SZW om de constructie te beoordelen en die zegt in een rapport dat de mensen die via het uitzendbureau werken inderdaad recht hebben op hetzelfde, hogere, loon als mensen die bij PostNL in dienst zijn.

"Via een constructie met een leeg uitzend-bv'tje dat zichzelf inhuurt, ontneemt PostNL deze werknemers al hun rechten", zegt Mariƫtte van der Neut van de FNV. Deze mensen sjouwen honderden pakketten per uur en maken lange nachten voor weinig geld."

PostNL onderzoekt

PostNL zegt in een reactie de zaak te onderzoeken. "FNV claimt dat er iets niet goed geregeld is bij In Person, een van onze partners. Wij verwachten van onze onderaannemers dat zij hun zaken goed op orde hebben. Op dit moment bestuderen wij de claim om ons een mening te vormen."

De vakbond geeft PostNL twee weken de tijd om in te gaan op de eisen. Daarna stapt de bond naar de rechter.