Rutte: discussie over Oranjes en belasting zal nooit stoppen

Premier Rutte denkt dat er nooit een einde komt aan de maatschappelijke discussie over het salaris van de koning. "Ik maak me geen illusies, er zal altijd discussie blijven. Dat verandert niet als de koning nu wel of geen belasting betaalt," aldus Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. Hij voelt er niets voor om koning Willem-Alexander inkomstenbelasting te laten betalen.

Aanleiding voor zijn opmerkingen is het vandaag gepresenteerde rapport van de commissie-Van Baalen naar de afspraken tussen het hof en het kabinet-De Jong. Uit het rapport blijkt dat er begin jaren zeventig geen geheime belastingdeal is gesloten tussen het hof en het kabinet-De Jong.

Ik zat in die tijd nog in mijn pyjamaatje de Berenboot of de Fabeltjeskrant te kijken.

Premier Rutte wil geen oordeel geven over de besluiten van premier De Jong, ruim veertig jaar geleden.

Rutte is blij dat er nu duidelijkheid is en wil verder geen oordeel geven over de meer dan veertig jaar geleden gemaakte financiële afspraken. "Ik zat in die tijd nog in mijn pyjamaatje de Berenboot of de Fabeltjeskrant te kijken."

De koninklijke familie betaalt sinds 1973 dus wel vermogensbelasting, maar heeft sinds die tijd een aantal belastingvrijstellingen, zoals dat officieel heet.

Alle werkende Nederlanders

In de Tweede Kamer gaan steeds meer stemmen op om daar iets aan te doen. D66, GroenLinks, SP, PVV en de PvdA vinden dat koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix net als alle werkende Nederlanders loon- en inkomstenbelasting moeten betalen.

Waar betaalt de koning wel en geen belasting over?

Geen belasting over:

- inkomen

- erfenissen

- schenkingen

- een deel van het vermogen (dat geld dat gebruikt wordt voor het uitoefenen van hun werk)

- auto's en motorrijwielen met een AA-kenteken

Wel belasting over:

- het privévermogen (box 3)

- btw over boodschappen

- honden

Ingewikkelde rompslomp

Rutte houdt vast aan die belastingvrijstellingen, omdat het "te complex" zou zijn en een nieuwe regeling weer vragen en discussie zal oproepen. "Dan krijg je weer allerlei discussies over aftrekposten en andere zaken. Het wordt een enorme ingewikkelde rompslomp."

De premier vindt de belastingvrijstellingen te verdedigen omdat er sprake is van een bijzondere situatie. "Het is geen gewone familie."

De laatste week van het kerstreces debatteert de premier met de Tweede Kamer over de begroting van de koning. Oppositiepartij GroenLinks vindt dat het rapport van de commissie-Van Baalen genoeg aanleiding is om te pleiten voor meer 'transparantie' in de financiën van het Koninklijk Huis.