Koning bezoekt marineschip de Karel Doorman

Bekijk

Koning bezoekt marineschip de Karel Doorman

Koning Willem-Alexander heeft een bezoek gebracht aan het marineschip de Karel Doorman. Hij sprak er met de bemanning van het logistieke ondersteuningsschip van de marine.

De Karel Doorman keerde vrijdag terug uit Sint-Maarten. Daar was het ingezet om noodhulp te verlenen op het eiland, dat in september zwaar werd getroffen door de orkaan Irma.

De koning op de Karel Doorman

- Jet Mok - NOS

De koning opende de bijeenkomst op de Karel Doorman door de mannen uit te nodigen voor de lunch, een lopend buffet met broodjes. Kenmerkend was de informele sfeer waarin niemand zich gedwongen voelde om in de houding te springen voor de koning.

Volgens commandant Schot van de Karel Doorman was het bezoek van de koning belangrijk, vooral als blijk van waardering voor zijn bemanning, die maanden van huis is geweest. Sergeant Bert (uit veiligheidsoverwegingen geen achternaam want Bert is ook marinier) roemde vooral de kennis van zaken van de koning en zijn oprechte interesse.

Willem-Alexander sprak in Den Helder ook het de Admiraliteitsraad, dat is het hoogste overlegorgaan van de marine. Later deze week reist de koning met zijn vrouw en staatssecretaris Knops naar de Cariben.

Ze komen donderdag aan op Sint-Eustatius, dat ook flink te lijden heeft gehad onder de orkanen die deze herfst over de regio raasden. Vrijdag vieren koning en koningin Saba Day op Saba om vervolgens hun bezoek zaterdag op Sint-Maarten af te ronden.