Een stapel gebreide borsten van de Knitted Knockers
Aangepast

Borsten breien voor het goede doel

  • Suzan Yücel

    redacteur NOS op 3

  • Suzan Yücel

    redacteur NOS op 3

Niet meer in de spiegel kijken of zelfs niet meer naar buiten durven. Voor sommige vrouwen die een borst moeten laten amputeren door borstkanker is het dagelijkse realiteit. Judith Zeeman (47) besloot om samen met vriendin Gerda Heijnen (53) deze vrouwen te helpen door katoenen borstprotheses te breien en gratis uit te delen:

Borsten breien voor het goede doel

Gebreide borstprotheses bieden uitkomst voor vrouwen die siliconen protheses te zwaar vinden en geen plastische chirurgie willen. In Judith's winkel Zaans Geluk in Zaandam komt iedere woensdag en zaterdag een groep vrouwen bij elkaar die borstprotheses breien en haken.

De Zaanse vrouwengroep maakt onderdeel uit van de internationale beweging Knitted Knockers. Initiatiefnemer Barbara Demorest kwam met het idee nadat haar borsten werden afgezet. Een siliconen prothese krijgen duurde zes weken. Dat duurde haar te lang, dus op aanraden van haar chirurg breide ze haar eigen borstprothese. Dit patroon deelt ze nu met de rest van de wereld.

Ingrijpende ervaring

Voor veel vrouwen is het afzetten van één of zelfs twee borsten een ingrijpende ervaring. "Ze krijgen het gevoel dat hun vrouwelijkheid van hun wordt afgenomen. Ze ervaren dat er letterlijk iets ontbreekt", zegt Judith.

Plastische chirurgie is dan een optie om een reconstructie van de borst te maken. Maar een deel van de vrouwen wil liever niet meer onder het mes na een borstamputatie. Een siliconen borstprothese is dan nog een alternatief.

"Het nadeel is dat siliconen vaak zwaar en warm zijn", zegt Judith. "Als je grote borsten hebt kan zo'n ding al gauw drie kilo wegen." Gebreide borsten bieden dan uitkomst: "Een gebreide borst is licht en zacht."

Een stapel gebreide en gehaakte borstprotheses

Janneke van het Kaar (66) heeft 26 jaar geleden haar rechterborst weg laten halen vanwege borstkanker. Ze kwam via Facebook terecht bij gebreide protheses van Knitted Knockers en introduceerde het aan Judith.

Om bij Knitted Knockers aan te sluiten, moet je hun patronen gebruiken en breien met speciale garen van hoogwaardig katoen. Judith was meteen enthousiast. "Ik heb mijn schoonmoeder verloren aan borstkanker dus het gaat me aan het hart. Alles wat ik kan betekenen voor die groep, doe ik."

Inmiddels hebben Judith en Gerda zo'n vijftig vrouwen geholpen aan een borstprothese. De twee raden vrouwen aan om langs te komen in de winkel om een prothese op maat te krijgen. Gerda: "De ene heeft een peerborst en de ander een appeltjesborst. Als we het moeten opsturen dan is dat lastig om te beoordelen."

Transgenders

Een andere onderbelichte groep waar Judith en Gerda borsten voor breien zijn transgenders. Volgens de vrouwen heeft iemand met borstkanker eens in de twee jaar recht op een borstprothese.

Een transgender heeft tot een geslachtsveranderende operatie nergens recht op. Judith: "Die hebben er net zoveel recht op om er Te allen tijde ook uit te zien als een vrouw. En als wij daarbij kunnen helpen dan doen we dat graag."

Deel artikel: