NOS NieuwsAangepast

Gescheiden afval beter niet in de grijze vuilniszak

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

  • Ben Meindertsma

    Redacteur

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

  • Ben Meindertsma

    Redacteur

Afvalverwerkers accepteren niet langer gescheiden plastic dat in een gewone grijze vuilniszak wordt aangeleverd. Dat zeggen de bedrijven tegen de NOS. Toch vertellen maar weinig gemeenten dit aan hun inwoners. Veel plastic in grijze, ondoorzichtige zakken wordt daardoor onnodig verbrand.

De vuilnisbedrijven willen graag met het oog kunnen controleren of er troep in de zakken zit, zegt Rudie Marsman van Van Scherpenzeel. En dat kan niet bij gewone vuilniszakken. "Op het moment dat die zakken bij ons binnenkomen, hebben wij een probleem. Wij kunnen niet zien wat de kwaliteit van het materiaal is. En dan zullen we het moeten afkeuren."

Vrachtwagens

Al in januari stelden de afvalbedrijven nieuwe regels op waarin ze gemeenten uitleggen dat PMD-afval (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken) in gewone vuilniszakken niet langer welkom is. "Wanneer grijze vuilniszakken worden aangetroffen, dan wordt verondersteld dat hierin huishoudelijk restafval zit", zo staat in de acceptatievoorwaarden.

Toch zijn er weinig gemeenten in Nederland die burgers waarschuwen om het PMD-afval niet in grijze vuilniszakken te doen. Slechts in een paar gemeenten, zoals het Limburgse Venlo en Horst aan de Maas, wordt actief aan burgers verteld dat het in doorzichtige zakken moet.

Van Scherpenzeel keurt regelmatig ladingen vrachtwagens met PMD-afval af, omdat er te veel grijze zakken tussen zitten. Grijze zakken die desondanks toch bij het PMD-afval terechtkomen worden er later tussenuit gevist, om te voorkomen dat er te veel vuil in de verwerkingsmachines terechtkomt. Volgens Marsman gaat het om een paar procent van het totaal. Dat komt neer op tientallen tonnen PMD-afval per jaar.

Kliko's

Tot een paar jaar geleden waren burgers gewend om doorzichtige afvalzakken te krijgen via Plastic Heroes, de afvalcampagne van de verpakkingsindustrie. Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van het PMD, en worden doorzichtige zakken in veel gemeenten niet meer verstrekt.

De oude Plastic Hero-zakken

Vooral in gemeenten die zijn overgestapt op een systeem waar het plastic afval moet worden weggebracht naar een container, of waar het wordt opgehaald in kliko's, doen burgers hun plastic regelmatig in een traditionele grijze vuilniszak. Bij de overgang naar nieuwe inzamelsystemen is het misgegaan, zegt Marsman: "We hebben toen verzuimd de burger te vertellen dat een transparante zak een doel had."

Troep

De afvalwerkers hebben steeds meer moeite om de grote hoeveelheid gescheiden verpakkingsmateriaal te verwerken. Er wordt weliswaar steeds meer afval gescheiden, maar er zit ook steeds meer troep tussen het gescheiden verpakkingsafval.

Uit een rapport in opdracht van Rijkswaterstaat dat vorige week verscheen, blijkt dat 21 procent van de inhoud van ingezameld PMD-afval daar niet thuishoort. Dat gaat bijvoorbeeld om etensresten die in de verpakking zijn achtergebleven of plastic speelgoed, huisraad en kleding. Dat materiaal kunnen de sorteermachines van de afvalverwerkers niet aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl