Kiki Bertens was dit jaar van onschatbare waarde voor het Nederlandse Fed Cup-team. AFP

Niet alleen in Brazilië werd de oranjekleur dit jaar heldhaftig verdedigd, ook Kiki Bertens leverde een buitengewone prestatie in het Nederlandse shirt. De tennisster speelde in 2014 een cruciale rol in de promotie van het Fed Cup-team naar Wereldgroep II en schroomde daarbij geen enkel middel.

Bertens was dit jaar met zeven overwinningen de talisman van de Nederlandse ploeg, maar vooral haar laatste optreden in april in het promotieduel met Japan bleef hangen.

List

De Wateringse speelde een slopende partij tegen de taaie Kurumi Nara en leek door krampaanvallen aan de verliezende hand. Oranje dreigde op een 2-1 achterstand te komen, en dus verzonnen Bertens en teamcaptain Paul Haarhuis een list.

Op 4-3 in de derde set vroeg Haarhuis een blessurebehandeling aan. Een medische time-out voor kramp is in het tennis niet toegestaan. Nood breekt wet. "Iedereen kon zien dat ik kramp had, dat was overduidelijk, maar ik zei tegen de scheidsrechter dat ik iets in mijn been had verrekt", ging Bertens terug naar het bewuste moment. 

Paul Haarhuis smeedt hecht Fed Cup-team

Ze wilde echter een behandeling in de kleedkamer, aangezien een nieuwe krampaanval op de loer lag. "Onze fysio zei dat ik aan mijn bovenbeen moest worden behandeld, en dat ik dat liever in de kleedkamer wilde hebben. De hoofdscheidsrechter gaf daarvoor toestemming. Ik kreeg hierdoor meer tijd om te herstellen."

Bertens kwam op adem, de kramp verdween en ze knokte zich uiteindelijk na ruim drie uur tennis naar een 9-7 overwinning en tevens een 2-1 voorsprong voor Nederland, dat de ontmoeting uiteindelijk met 3-2 won.

Ik denk dat ik handig van de situatie gebruikmaakte, ook al was het misschien niet helemaal eerlijk.

Kiki Bertens

"Ik denk dat ik handig van de situatie gebruikmaakte, ook al was het misschien niet helemaal eerlijk. Maar iedereen zou dat op dat moment hebben gedaan", klonk Bertens overtuigd. 

Bertens - in december 23 jaar geworden - ziet zichzelf zeker niet als een een onsportieve speelster. "Die intentie heb ik nooit, maar als ik op de baan sta, denk ik er absoluut niet aan om het lieve meisje te moeten uithangen. Naast de baan behandel ik iedereen met respect."

Toch sluit ze niet uit dat ze ooit, als de situatie erom vraagt, weer op een dergelijke manier aan de noodrem zal trekken. "Ja, wie weet. Maar ik hoop natuurlijk niet dat ik weer fysiek in de problemen kom zoals toen. Laten we daar maar van uitgaan."

STER reclame