Dafne Schippers (m) viert feest met Naomi Sedney, Tessa van Schagen en Jamile Samuel ANP

Met overmacht snelden de Nederlandse estafettevrouwen naar goud op de 4x100 meter bij de EK atletiek. En dat het zo makkelijk ging, beseften Dafne Schippers, Naomi Sedney, Tessa van Schagen en Jamile Samuel na afloop maar al te goed.

"Ik denk dat er altijd dingen beter kunnen, maar dit was wel een heel goede race. Volgens mij waren de wissels best wel goed. Op naar meer. Dit is een mooi begin van dit seizoen, denk ik", aldus Schippers, die uitkijkt naar de Spelen in Rio de Janeiro.

"Het is ons doel om in Rio goud te pakken. We willen altijd harder. Onze tijd van 42,04 is goed en we zitten bijna in de 41 seconden", zei Sedney, die als slotloopster uitstekend werd afgezet. Ze had een enorme voorsprong toen ze begon, waardoor haar 100 meter bijna een ereronde te noemen was. "Je moet het natuurlijk nog wel afmaken, maar ze gaven mij wel de perfecte positie om het af te maken. Die laatste 100 meter is daardoor misschien wel het leukst."

Estafettevrouwen na gouden medaille: op naar meer

Tessa van Schagen kreeg veel energie van de Nederlandse fans in het Olympisch Stadion. "Het is supermooi dat het in eigen land is. De fans klappen hard en dat geeft een enorme boost. Een team krijgt misschien wel nog meer steun dan een individuele loper." 

Ik ben blij dat Dafne weer met ons meedeed.

Jamile Samuel

Zaterdag in de series ontbrak Schippers nog, omdat ze bij de warming-up een lichte irritatie in de hamstring voelde. De Europese kampioene op de 100 meter liep zondag niettemin voluit als tweede loopster. Na een goede start van Samuel was ze de motor achter het succes van het kwartet. "Ik ben blij dat Dafne weer met ons meedeed", benadrukte Samuel. 

Schippers kon die ene dag rust goed gebruiken. "De voorbereiding ging heel goed. Ik heb gisteren op het allerlaatste moment besloten om niet te lopen, dus ik wil mijn complimenten geven aan het team", aldus Schippers. "Het was een te groot risico om te lopen, omdat ik niet helemaal fit was. Maar na een dagje rust ging het weer."

STER reclame