De Keerzijde: de pijn van Jeffrey Herlings

In de rubriek De Keerzijde blikken sporters in de laatste dagen van 2014 terug op een ongelukkig moment uit het afgelopen jaar.

Niets leek de derde opeenvolgende wereldtitel van motorcrosser Jeffrey Herlings (20) in de weg te kunnen staan. Twaalf van de dertien races waaraan hij deelnam, wist hij te winnen. Totdat hij bij een demonstratiewedstrijd in Genk geblesseerd raakte. 

Aan de nietszeggende wedstrijd, waarvoor hij werd gevraagd door zijn manager Stefan Everts, hield Herlings een dijbeenbreuk over. "Ik zag het idee voor die wedstrijd in België eigenlijk niet zitten, maar heb het alsnog voor hem gedaan", zegt Herlings vijf maanden later over de bewuste deelname. 

"Mijn moeder gaf me een hint en zei ’s ochtends: 'Pas op voor je benen in de 80cc'. Normaal zegt ze nooit iets, het was gewoon een voorgevoel. Het was enorm raar en ik heb er ook geen woorden voor. Inmiddels weet ik heel duidelijk het antwoord."

Mijn moeder gaf me een hint en zei ’s ochtends: 'Pas op voor je benen in de 80cc'.

Jeffrey Herlings over zijn deelname aan een demonstratiewedstrijd

Vanuit de ziekenboeg zag de machteloze Herlings zijn voorsprong op Tixier almaar slinken. Trainen was er niet bij voor hem en het geduld werd behoorlijk op de proef gesteld. 

"Ik voelde me niet goed, slap en ziek. Op dat moment gaf mijn lichaam genoeg tekens dat ik rust moest nemen. Maar op dat moment wilde ik dat niet geloven. Achteraf had ik gewoon op de bank moeten gaan liggen en moeten rusten", blikt de crosser terug.

Fatsoenlijk lopen

Op een speciaal belegde persconferentie gaf Herlings aan zich te richten op de laatste wedstrijd in Mexico. “Maar een wereldtitel is niet belangrijker dan mijn been. Ik moet over twintig jaar ook nog fatsoenlijk kunnen rondlopen. Ik rij daar alleen als het bot aan elkaar is gegroeid en de doktoren het oké vinden om te racen", liet hij optekenen.

Op dat moment gaf mijn lichaam genoeg tekens dat ik rust moest nemen. Achteraf had ik gewoon op de bank moeten gaan liggen en moeten rusten.

Jeffrey Herlings

Rust werd hem niet gegund, want de prolongatie van zijn wereldtitel was danig in gevaar. De reis naar Mexico, waar de laatste GP op het programma stond, moest worden gemaakt. Na een geheime training in Lelystad, werd de knoop doorgehakt. 

"See you in Mexico", twitterde Herlings kort voor vertrek. "Ik kon een klein beetje lopen en hinkte. Als je een heel jaar strijdt, wil je maar een ding en dat is winnen."

In Zuid-Amerika strooide Tixier nog maar eens wat extra zout in de wond. Met vier punten voorsprong op de Nederlander kroonde hij zich tot de nieuwe wereldkampioen. Herlings bleef gedesillusioneerd achter. Na een lange stilte mompelt hij: "The winner takes it all. Volgend jaar wil ik weer de wereldtitel."

STER reclame