De Keerzijde: de laatste kans van Esmé Kamphuis

In de rubriek De Keerzijde blikken sporters in de laatste dagen voor Kerst terug op een ongelukkig moment uit 2014. 

Voor bobsleester Esmé Kamphuis is dat haar optreden op de Olympische Spelen in Sotsji. Kamphuis eindigde daar op de meest ondankbare plek die er is: ze werd met remster Judith Vis vierde. Uiteindelijk werd dat ook de notering waarmee Kamphuis haar topsportcarrière in de bob afsloot.

Gemengde gevoelens

"Als ik het terugzie, maakt het nog steeds veel emoties los", zegt Kamphuis nadat ze haar laatste run weer heeft bekeken. "Ik heb er mixed feelings bij. Aan de ene kant ben ik heel trots. Het is toch een unieke prestatie: we zijn van zo ver gekomen, uit een land zonder bobbaan en zonder bergen. En dan toch vierde worden. Maar aan de andere kant is het nog steeds balen dat je die medaille niet hebt." 

Ik dacht meteen: hier kan ik niet mee afsluiten, dit smaakt naar meer.

Esmé Kamphuis

Direct na haar laatste run in Sotsji was Kamphuis nog vastberaden. "Ik dacht meteen: hier kan ik niet mee afsluiten, dit smaakt naar meer." 

In eerste instantie wilde de bobsleester in ieder geval in 2015 nog voor een WK-medaille in Winterberg gaan. Aan de hand daarvan zou ze beslissen of ze nog een keer een gooi zou kunnen doen naar een olympische medaille.

Maar van die plannen is nu niets meer over. Kamphuis kreeg na de Spelen de kans om een opleiding tot gynaecoloog te volgen en koos voor haar maatschappelijke carrière.

"Ik heb gekozen voor een olympische gouden medaille op maatschappelijk gebied. De andere optie was doorgaan zonder coach, zonder remster en daarbij kwam ook dat NOC*NSF de steun grotendeels introk. Het was een moeilijke keuze, maar uiteindelijk misten alle voorwaarden om echt te gaan presteren."

Kamphuis en Vis schrijven geschiedenis in Sotsji Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame