De Keerzijde: de val van Freek van der Wart

In de rubriek De Keerzijde blikken sporters in de laatste dagen voor Kerst terug op een ongelukkig moment uit 2014.

Shorttracker Freek van der Wart kijkt zo'n tien maanden later nog steeds vol ongeloof naar de olympische relayfinale in Sotsji. Wat voor hem en zijn ploeggenoten Sjinkie Knegt, Niels Kerstholt en Daan Breeuwsma een hoogtepunt in hun loopbaan had moeten worden, eindigde in een anticlimax. Van der Wart ging in de eerste bocht al onderuit.

Tranen

De val roept bij Van der Wart vooral machteloosheid op. Dat heeft te maken met het feit dat er niet opnieuw werd gestart, terwijl Van der Wart nog voor het topblok onderuitging. "We hebben er gewoon een regel voor in het shorttrack. Ik snap het ook nog steeds niet. Dat is misschien wel het moeilijke."

​Ik barstte in tranen uit, want het was niet alleen mijn droom, maar ook van al die anderen.

Freek van der Wart

Het had zo mooi kunnen zijn. "We konden een medaille halen, dat was onze overtuiging. En als we de race naar onze hand hadden kunnen zetten, was goud mogelijk geweest."

Mixed feelings

Van der Wart kijkt daarom met gemengde gevoelens terug op 2014. Een maand later won de ploeg op de WK namelijk wel goud. "Het voelt goed om te kunnen zeggen dat je wereldkampioen bent. Maar toch. Die Spelen zitten me niet lekker."

STER reclame