De 3FM-dj's Gerard Ekdom, Domien Verschuuren en Coen Swijnenberg met de tussenstand van gisteren
NOS Nieuws

'Veel oog voor kleine acties Serious Request'

Serious Request is een mega-evenement, maar dat doet niets af aan de talloze kleine acties die in het hele land worden gehouden om geld in te zamelen, zegt verslaggever Arno Leblanc. Hij volgt Serious Request al jaren voor de NOS. "De drie dj's in het Glazen Huis staan vol in de schijnwerpers, maar er is ontzettend veel aandacht voor wat daaromheen gebeurt."

Noem eens een hoogtepunt van dit jaar?

"Zo'n moment was er toen dj Paul Rabbering naar een man ging die heel graag radio maakt. Die man bleek een enorme fan van collega-dj Jeroen van Inkel. Rabbering heeft de mannen toen aan elkaar voorgesteld, en de man was daarvan in extase. Dat vind ik mooi. Een groot media-evenement wat heel klein en persoonlijk gemaakt wordt door zo'n actie."

Is het thema 'hands off our girls' overgekomen?

"Ik denk het wel. Het is een ingewikkeld thema waar wat meer uitleg voor nodig is. Je kan dan zeggen: laat maar zitten. Maar ik vind het getuigen van durf en lef dat 3FM dit onderwerp heeft neergezet."

Wat is het verschil met eerdere edities?

"Het leuke van de plek hier in Haarlem is dat het Glazen Huis echt een Glazen Huis is. Zonder een groot 'backstage-dorp' erachter waar de medewerkers verblijven. Die zijn onzichtbaar, omdat die nu op een andere locatie in de buurt zitten. Zo'n mogelijkheid is er niet overal, maar dat maakt dat het Glazen Huis echt het middelpunt is."

  • ANP
    Het Glazen Huis staat dit jaar in Haarlem
  • ANP
    Honderdduizenden mensen bezoeken de actie en doneren geld in de brievenbus van het Glazen Huis
  • ANP
    Het geld gaat dit jaar naar meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld in oorlogs- en conflictgebieden
  • ANP
    3FM-dj's Domien Verschuuren, Gerard Ekdom en Coen Swijnenberg zitten tijdens de actie opgesloten in het Glazen Huis
  • ANP
    Verschillende artiesten treden op in het Glazen Huis

Wat is de kracht van Serious Request?

"Tien jaar geleden werd de actie voor het eerst gehouden. Dat was in Utrecht op de Neude, waar ik bij was als toeschouwer. Toen was de actie nog veel kleinschaliger. De kracht is denk ik dat niet van tevoren is bedacht dat het zo groot kon worden. Dat is vanzelf zo ontstaan, omdat mensen het een goede actie vinden. En de actie is eerlijk, het doel is simpel: op een goede manier geld inzamelen voor het goede doel."

Zijn de mensen na al die jaren nog niet klaar met de actie?

"Dat wordt wel eens gezegd, maar daar geloof ik niet in. Waarom de mensen de actie steunen? Dat is een 'million dollar question'. Zolang mensen achter de actie staan, is het een fantastische manier om geld op te halen. Het is blijkbaar een sterke actie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl