De Britse premier May en Duitse bondskanselier Merkel ReutersTV

Groot-Brittannië wil dit jaar nog niet beginnen aan de onderhandelingen over het verlaten van de Europese Unie. Dat heeft de Britse premier May gezegd tijdens een bezoek aan Duitsland. May vindt dat eerst de doelen die Londen heeft met het verlaten van de unie duidelijk moeten zijn. "En dat zal nog niet dit jaar zijn."

May zei dat een doel van Groot-Brittannië is om "een zo nauw mogelijke economische relatie te hebben met Duitsland en andere EU-landen." In Berlijn voerde May gesprekken met haar collega Merkel. Het is de eerste buitenlandse reis van de nieuwe Britse premier.

Merkel vindt dat Groot-Brittannië goed beslagen ten ijs moet komen. "Het is aan de Britse regering om de uitgangspunten voor het verlaten van de unie te formuleren en de nodige stappen te zetten." Merkel zei dat niemand er belang bij heeft dat het uittreden een lang, slepend proces zal worden.  Maar "zorgvuldigheid is een belangrijke zaak", zei ze ook. 

Volgens correspondent Judith van de Hulsbeek was de verwachting in Duitsland dat Merkel haar Britse collega tot haast zou aanzetten, maar "Merkel legde vooral de nadruk op de vriendschappelijk band tussen de twee landen". Ze gaf May alle ruimte om het uittreden zorgvuldig voor te bereiden, concludeert Van de Hulsbeek.  

STER reclame