De online petitie voor een tweede EU-referendum AFP

De Britse regering heeft een petitie verworpen waarin wordt verzocht om een tweede EU-referendum. Het online-verzoekschrift is in de afgelopen twee weken door 4,1 miljoen mensen ondertekend. Op 23 juni stemden de inwoners van het VK met 52 tegen 48 procent voor uittreding uit de Europese Unie. 

De opstellers van de petitie voor een tweede stemming stelden dat de voorwaarden bijgesteld moesten worden: zo zou de uitslag alleen geldig moeten zijn als een meerderheid van 60 procent voor een van de opties stemt, en de opkomst bij het referendum uitkomt op minimaal 75 procent van de stemgerechtigden. 

Maar Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de EU-referendumwet door het parlement loodste, verklaart nu dat die voorwaarden niet golden voor het referendum van 23 juni. De uitslag moet worden gerespecteerd, aldus het departement. 

Opvolging

Ook de twee kandidaten voor de opvolging van premier Cameron laten er geen twijfel over bestaan dat de beslissing van de bevolking moet worden uitgevoerd. "Brexit betekent brexit", zei Theresa May in de toespraak waarmee ze haar kandidatuur aankondigde. 

May staat voor een behoedzame uittreding op de langere termijn, haar rivaal Andrea Leadsom is voor een meer radicale aanpak van de brexit.    

STER reclame