NOS Sport

Laver gunt Djokovic nu ook het 'Grand Slam'

  • AFP
    Novak Djokovic

Sinds zijn tennisdemonstratie in de finale van Roland Garros - zondag tegen Andy Murray - is Novak Djokovic regerend kampioen bij alle grandslamtoernooien. Vorig jaar was hij al de beste geweest op Wimbledon en de US Open en dit jaar pakte hij de eindzege bij de Australian Open en dus in Parijs.

Het volgende doel is nu om het rijtje in één seizoen compleet te krijgen, het zogenaamde Grand Slam. Of misschien nog wel de overtreffende trap ervan: de Golden Grand Slam, de vier 'majors' plus olympisch goud in Rio de Janeiro. Djokovic zou daarmee in de voetsporen treden van de Duitse Steffi Graf, die in 1988 tot die unieke serie kwam.

​Mijn hart was beter. Ik zal hem vertellen dat hij daarin nog veel moet verbeteren.

Gustavo Kuerten

Tot op heden wist slechts drie keer een man in één kalenderjaar alle grandslamtoernooien op zijn naam te schrijven. De Amerikaan Don Budge pakte in 1938 de primeur, terwijl de Australiër Rod Laver zelfs twee keer zo'n fraai kwartet bij elkaar sloeg: in 1962 én in 1969.

Videoboodschap

De laatste was er voor de buis getuige van hoe Djokovic als derde tennisser ooit eigenaar werd van alle grote titels tegelijk. Hij feliciteerde de Serviër per videoboodschap met die prestatie, maar moedigde hem ook aan nu voor het Grand Slam te gaan: "I just wish you all the best in the future with your matches in Wimbledon and the US Open."

De 77-jarige Laver, die tussen 1963 en 1967 niet op de grand slams mocht uitkomen omdat hij professional was geworden, liet vorige maand al weten Djokovic en Roger Federer, recordhouder met zeventien grandslamtitels, als de beste tennissers aller tijden te beschouwen.

Rod Laver feliciteert Novak Djokovic met zijn Australian Open-titel in 2012.

Djokovic had vóór Roland Garros ook al de zegen gekregen van Gustavo Kuerten, die hij in april ontmoette bij de opname voor een commercial. Bij die gelegenheid ontstond een vriendschap tussen de nummer één van de wereld en de 39-jarige Braziliaan, die Roland Garros drie keer (1997, 2000 en 2001) op zijn naam schreef.

Na zijn laatste triomf in Parijs had Kuerten met zijn racket een hart in het gravel gegraveerd. Bij de reclameklus zag Djokovic zijn kans schoon om de Zuid-Amerikaan te vragen of hij hetzelfde mocht doen als hij op zijn beurt de titel in Frankrijk zou pakken. "Vanaf het begin van het toernooi had ik het gevoel dat dit het jaar zou worden", aldus de Serviër na de gewonnen eindstrijd.

  • Getty Images
    Novak Djokovic tekent een hart in het gravel nadat hij de titel heeft gepakt op Roland Garros.
  • Getty Images
    Gustavo Kuerten ligt midden in het door hemzelf getekende hart na zijn Roland Garros-triomf in 2001.

"Ik heb hem nog niet gezien en nog niet gevraagd hoe hij mijn hart vond", voegde 'Nole' eraan toe. Kuertens reactie werd echter wel door de pers opgepikt.

"Hij wordt elk jaar beter en beter", prees de oud-winnaar de tenniskwaliteiten van de nieuwe titelhouder. "Eng bijna. Maar mijn hart was beter. Ik zal hem vertellen dat hij daarin nog veel moet verbeteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl