Vincenzo Nibali weet het als hij over de finish komt: roze is veilig ANP

Vincenzo Nibali deed het opnieuw. Net als vrijdag, plaatste hij zaterdag een succesvolle aanval. Het leverde hem nu de roze trui op, omdat Esteban Chaves niet in staat was om zijn leiderstrui te verdedigen. Nibali gaat de Giro winnen, dat is een formaliteit.

"Dit is een historische dag. Ik ben heel blij dat het gelukt is", reageert Nibali na afloop. De Italiaan beseft maar al te goed dat de val van Steven Kruijswijk een grote rol heeft gespeeld. 

Dankbaar

"Ik ben heel dankbaar voor mijn ploeggenoten. Ik had de Giro eigenlijk al afschreven, maar na de valpartij van Kruijswijk geloofde ik er weer in. Mijn ploeggenoten sleepten mij er doorheen."

De 31-jarige Nibali kan morgen de Giro op zijn naam schrijven. Een formaliteit, gezien de sprintetappe van morgen. Hij was in 2013 ook al de beste in de Ronde van Italië. In 2010 won hij al de Vuelta en in 2014 was hij de beste in de Tour de France.

Nibali: dit is een historische dag

Valverde: heel tevreden

Ook voor Alejandro Valverde was het een bijzondere dag. De 36-jarige Spanjaard reed op zijn tandvlees Steven Kruijswijk van het podium, waarmee hij in alle grote ronden minimaal een keer in de topdrie is geëindigd. Ook heeft 'El Imbatido' nu minimaal een etappe gewonnen in de Tour de France, de Vuelta en de Giro d'Italia.

"Ik heb al bij veel rondes op het podium gestaan", constateerde Valverde nuchter. "Ik ben heel tevreden."

Toch moest ook Valverde erkennen dat hij zijn podiumplek voor een belangrijk deel te danken heeft aan de val van Kruijswijk. "Hij ging heel goed. Jammer dat hij gevallen is."

Valverde: jammer dat Kruijswijk gevallen is

STER reclame