'Kruijswijk is een rooie, een duveltje, een bijtertje'

Kan het nog? Is een wielerwonder mogelijk? In de wetenschap dat om 12.45 uur de twintigste etappe van de Giro d'Italia van start gaat, hield slechts één vraag wielerminnend Nederland vanmorgen bezig: is Steven Kruijswijk in staat om te fietsen? Het antwoord daarop is 'ja'. Maar kan hij ook nog een rol van betekenis spelen?

Na zijn zware val vrijdag in de negentiende etappe, het verlies van de roze trui en de diagnose dat hij een kleine breuk in een rib heeft opgelopen, lijkt de hoop op een Nederlandse zege in de Giro d'Italia vervlogen. Bovendien heeft hij veel last van zijn voet en zij. 

Toch gloort er misschien een sprankje hoop, want Kruijswijk is niet zomaar een sportman.

'Een duveltje, een bijtertje'

Twee van zijn vroegere voetbaltrainers leerden Kruijswijk kennen als een jongen die over een ijzeren mentaliteit beschikt. Het ventje dat goed kon voetballen, maar nog beter kon fietsen, wist zowaar ooit een zekere nederlaag op het voetbalveld om te draaien in een niet meer verwachte overwinning.

"Het was een duveltje, een bijtertje. Een geweldig ventje met een ontiegelijk goede mentaliteit", aldus voormalig elfalleider Cor van Lierop. "Je kwam hem op het veld niet 1 keer tegen, maar 5 keer."

Steven Kruijswijk (linksvoor) op de foto van Ronald Waterreus NOS

PSV

Het gerucht gaat zelfs dat PSV geïnteresseerd was in het voetballertje Kruijswijk, maar het kwam nooit tot een overstap, omdat hij toen al in de ban was van het wielrennen. De liefde voor PSV bleef echter wel. Ronald Waterreus, inmiddels een vriend van Kruijswijk, heeft een foto in zijn bezit waarop een roodharig jongetje in het spelershome poseert met de toenmalige keeper.

De twee voetbaltrainers denken dat de ontiegelijk goede mentaliteit Kruijswijk nog wel kan helpen in het laatste weekend van de Giro. Maar het geloof in de eindoverwinning zijn ze na de zware valpartij van vrijdag wel verloren. "Je moet realistisch zijn. Het is over en sluiten." 

Het profiel van de 20ste etappe in de Giro NOS

STER reclame