GettyImages

Nog twee nachtjes slapen en dan rijdt Steven Kruijswijk hopelijk in de roze trui door de straten van Turijn. De etappes van woensdag en donderdag waren niet zo gevaarlijk voor zijn positie, maar dat geldt niet voor de komende twee etappes. 

Vijf serieuze bergen moeten nog beklommen worden. Volgens analist Danny Nelissen wordt het vooral zaterdag oppassen geblazen voor Kruijswijk. "Ik ben heel benieuwd naar de tactiek van Astana en Movistar. En hoe Lotto-Jumbo daarop gaat reageren", aldus Nelissen.

De negentiende etappe van de Giro d'Italia NOS

"Over vandaag maak ik me niet zo veel zorgen. De aankomst ligt bergop in Risoul en Steven is duidelijk de beste klimmer." Op die lange klim naar de top van de Colle Dell'Agnello kan de concurrentie niet zo veel doen en Kruijswijk zal veel geholpen worden door zijn ploeggenoten."

Kruijswijk sterk op terrein van Valverde

Ook NOS-verslaggever Steven Dalebout voorziet geen grote problemen. "Na dertig vlakke kilometers beginnen de renners aan de Colle Dell'Agnello, dat is 67 kilometer lang klimmen. Dat soort werk ligt Kruijswijk wel. Die korte, steile klim van gisteren is het terrein van Valverde. Maar zelfs daar was hij niks beter dan Kruijswijk."

"Steven was heer en meester gisteren. Hij komt zo goed op mij over dat hij zich, volgens mij, absoluut geen zorgen moet maken", zegt Dalebout. 

Kruijswijk maakt indruk op slotklim in Pinerolo Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Zaterdag wordt een ander verhaal. "Vanaf de start gaat het meteen omhoog. Er is niks lastiger dan dat", zegt Nelissen. "Als ik Nibali was, zou ik met mijn ploeg meteen volle bak op kop gaan rijden en proberen om Kruijswijk te isoleren. Dan wordt het op de tweede en derde berg een man-tegen-mangevecht. Dat is dé kans voor Chaves, Valverde en Nibali om Kruijswijk nog uit het roze te rijden."

Ploegleiders maken overuren

Dat is een van de scenario's, maar volgens Nelissen zijn er wel dertig scenario's denkbaar. "Daar hebben alle ploegleiders gisteravond veel over nagedacht. Reken maar dat ze bij Lotto-Jumbo alle mogelijkheden bespreken. Wat moeten we als Nibali hier aanvalt, wat moeten we als Chaves daar vertrekt? En ze kijken alle beelden terug om te zien wie er nog fris uitzag in de slotfase gisteren. En welke knechten nog meekonden."

De twintigste etappe van de Ronde van Italië NOS

Volgens Nelissen en Dalebout heeft Lotto-Jumbo er de afgelopen dagen in ieder geval alles aan gedaan om de concurrentie af te matten. "Ze reden vandaag de hele etappe op kop", zegt Nelissen. "Dat deden ze echt niet alleen om de vluchters terug te pakken, ze wilden de concurrentie een zware dag bezorgen. Als de ploeggenoten van Nibali en Valverde vandaag en morgen vroeg moeten lossen, weten we hoe dat komt." 

'Kruijswijk heeft geen zwakke ploeg'

De kritiek dat Lotto-Jumbo geen sterke ploeg zou hebben, vindt Dalebout onzin. "Wat mij betreft is dat onterecht. Die jongens reden de hele dag op kop. Renners als Twan Castelijns, Maarten Tjallingii, Jos van Emden en Bram Tankink. Enrico Battaglin zit zelfs de laatste kilometers nog van voren. Dat Kruijswijk het de laatste kilometers alleen moet doen, is helemaal niet erg."

STER reclame