Steven Kruijswijk onderweg in de achttiende etappe van de Giro AFP

Als er iemand is die tijdens deze Giro d'Italia weet hoe Steven Kruijswijk zich voelt en wat er in hem omgaat, is het Martijn Keizer wel.

De 28-jarige renner van Lotto-Jumbo is tijdens de Ronde van Italië de kamergenoot van de leider in het algemeen klassement, maar heeft geen ander gevoel tijdens zijn verblijf in Italië.

"Ik lig vaak bij Steven op de kamer, vorig jaar ook in de Giro", zei hij voor de achttiende etappe. "Dat hij nu de roze trui heeft maakt het niet specialer voor mij."

Wel ziet hij dat de gesprekken met Kruijswijk anders zijn dan normaal. "Je merkt wel dat er de afgelopen dagen steeds meer spanning bij komt kijken, maar we proberen het er zo weinig mogelijk over te hebben. Dat is namelijk een beetje de goden verzoeken."

Spanning neemt toe bij Kruijswijk en slapie Keizer

Verhoeven blij met verloop

Ploegleider Nico Verhoeven is speciaal ingevlogen nu het zo goed gaat met Kruijswijk. Naast Addy Engels en Jan Boven is hij nu de derde ploegleider bij Lotto-Jumbo. "Op het moment dat je leider bent en het heel spannend wordt, dan komen er veel meer zaken op je af. Dus dan is het wel handig dat je met drie ploegleiders de wedstrijd doet."

Hij ziet vooral de voordelen in het feit dat de Giro tot nu toe gaat tussen de kopmannen en niet wordt bepaald door een hele ploeg.

"Het is een andere koers dan bijvoorbeeld de Tour de France", aldus Verhoeven. "Een Tour wordt veel meer gecontroleerd door één of twee teams, die blokkeren de koers. En daarom is de Giro een hele interessante koers omdat het veel meer open is. Dan krijg je van die man-tegen-mangevechten."

Verhoeven: nu alles onder controle zien te houden

Eindzege Kruijswijk?

Maar wat zijn dan nog de kansen van Kruijswijk, gaat hij dit nog weggeven? Keizer gaat er niet vanuit. "Hij heeft de regie in handen. Hij straalt leiderschap uit en blijft er redelijk rustig onder."

"Een stommiteit kan al genoeg zijn om uit het klassement te vallen. Maar hij is sterk genoeg en als er niks gebeurt gaat hij wel winnen."

Ook Verhoeven is positief gestemd. "Zoals de kaarten liggen hebben we by far de beste kans. Maar alles kan en alles is mogelijk, dus je moet altijd een slag om de arm houden. We zullen nog vier dagen erg alert moeten koersen."

Kruijswijk: ze zullen me zeker weer gaan testen

STER reclame