Roger Kluge heeft de zeventiende etappe in de Ronde van Italië, een rit van 196 kilometer van Molveno naar Cassano d'Adda op zijn naam geschreven. De Duitser van IAM - dat op de rustdag bekendmaakte te stoppen - verraste de sprinters in de laatste kilometer met een ultieme demarrage. 

Rodetruidrager Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo) won de sprint van het peloton, voor Nikias Arndt (Giant-Alpecin). Pim Ligthart (Lotto-Soudal) sprintte naar een verdienstelijke zevende plaats.

De roze trui van Steven Kruijswijk kwam in de vlakke rit geen moment in gevaar. 

Verrassing

De zeventiende etappe kende slechts een enkel klimmetje (4de categorie) en dus roken de rappe mannen hun kans, zeker nu Marcel Kittel en André Greipel allang weer terug in Duitsland zijn.

Kort na de start vertrokken Daniel Oss (BMC), Pavel Broett (Tinkoff) en Eugurt Zhupa (Wilier- Southeast). Zij kregen in de slotfase nog gezelschap van Lars Bak (Lotto-Soudal), Ignatas Konovalovas (FDJ) en Maksim Belkov (Katjoesja) maar redden het niet. 

In de laatste kilometer sprong de geslepen Filippo Pozzato (Wilier-Southeast) weg uit het peloton. Hij had de winst voor het grijpen, maar zag alsnog Kluge voorbij komen. 

Winnaar en verliezer

Voor Kluge is het met afstand de grootste profzege als wegwielrenner. Op de wielerbaan heeft de 30-jarige Duitser al wel een imposant palmares: hij won olympisch zilver op de puntenkoers in 2008. Dit jaar werd hij nog tweede bij de wereldkampioenschappen op de baan op het onderdeel omnium.

De verliezer van de dag was zonder twijfel Giacomo Nizzolo. De Italiaan moest in zijn eigen streek tandenknarsend genoegen nemen met de tweede plaats. Voor Nizzolo is het sinds 2012 al de 27ste toptienklassering in de Giro, maar tot een ritzege kwam het nog nooit. Wel won Nizzolo vorig jaar het puntenklassement en ook dit jaar lijkt de rode trui hem niet meer te kunnen ontgaan.

STER reclame