Steven Kruijswijk voor de start van de zestiende etappe
NOS Wielrennen

'Tweede of derde worden is verliezen. We willen de Giro winnen'

Nu Steven Kruijswijk heel dicht bij de eindwinst in de Giro d'Italia is, moet Lotto-Jumbo het hoofd koel houden. "We zijn fantastisch blij", zegt ploegleider Addy Engels, "maar we moeten wel hetzelfde blijven doen en onze kop erbij houden. En eventueel, als het allemaal goed gaat, komt zondag de ontlading."

Kruijswijk verrast de hele wielerwereld en ook zijn eigen ploegleider. "We kwamen naar de Giro om het beter te doen dan vorig jaar, toen hij zevende werd. We dachten aan de topvijf. Hij verbaast ons wat hij de laatste dagen gedaan heeft. Hij laat zien dat hij de beste man in koers is."

Kruijswijk werd dinsdag voor de derde keer op rij tweede in de etappe, maar daar is Engels niet rouwig om. "Hij gaf het zeker niet cadeau, maar op een aankomst zoals gisteren wint Valverde 99 van de 100 keer. Het was een vanzelfsprekende uitkomst."

"Steven wil graag een rit winnen, omdat hem dat nog nooit gelukt is in de Giro, maar het klassement is het belangrijkste nu. Wat dat betreft is het goed dat Valverde zijn etappe gewonnen heeft. Misschien is hij nu iets sneller tevreden."

De etappe van vandaag lijkt er een voor de sprinters. Dat scenario zou Engels goed uitkomen. "Voor ons mag er elke dag een kopgroep weg als die ongevaarlijk is. Als er een groep wegblijft tot aan de finish gaan wij controleren, maar ik verwacht dat mannen als Giacomo Nizzolo en Sacha Modolo ook hun etappe willen pakken, nu Greipel en Kittel niet meer meedoen."

De etappe van donderdag wordt waarschijnlijk spannender. "Die finale is lastig met een korte, steile klim. We moeten scherp zijn en alles onder controle houden. De laatste twee ritten worden heel lastig. Maar zolang Steven de benen houdt die hij heeft, ziet het er goed uit."

  • Getty Images
    Steven Kruijswijk springt in het wiel van Alejandro Valverde tijdens de zestiende etappe
  • EPA
    Steven Kruijswijk tijdens de klimtijdrit van de Giro
  • AFP
    Steven Kruijswijk kijkt nog niet naar de trofee
  • AFP
    Maar een etappe won hij nog niet. Hij werd drie keer tweede
  • EPA
    Geen etappe, maar wel champagne. En hij krijgt de fles steeds makkelijker open

Hoe goed de vooruitzichten ook zijn, de slingers zijn nog niet opgehangen en de champagneglazen staan nog in de kast. "We zijn er gewoon nog niet. Vandaag is het woensdag en zaterdag pas is het gedaan. Iedereen is natuurlijk trots en enthousiast, maar we weten wat er nog komt. Het wordt nog een paar dagen afzien."

Aan motivatie geen gebrek bij de Lotto-Jumbo-formatie, volgens Engels. "Iedereen voelt zich goed en ziet hoe sterk Steven is. Dat geeft enorm veel vertrouwen."

"Als we nu niet winnen, verliezen we", zegt Engels Cruijffiaans. "Een tweede of derde plaats zou al super zijn, maar zo als het nu gaat, verliezen we als hij het niet haalt. De ploeg is goed, maar in het hooggebergte zijn Astana en Movistar sterker. Je weet nooit wat ze gaan doen."

"Vandaag (dinsdag, red.) probeerden ze ons vanaf de start te breken, maar ze hebben hun eigen kopmannen ook gebroken omdat Steven het individueel goed aankon. En hoe goed hij ook altijd is in de derde week, er kunnen nog verrassende dingen gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl