Steven Kruijswijk verovert in de veertiende etappe de roze trui in de Giro AFP

"Koppen vol vertrouwen en trots." Zo omschrijft ploegleider Addy Engels de stemming aan het diner bij Lotto-Jumbo, nadat Steven Kruijswijk in de veertiende Giro-etappe op indrukwekkende wijze de roze leiderstrui veroverde.

Bij de Nederlandse ploeg hebben ze alle vertrouwen in hun 28-jarige klassementsrenner, die met nog een week voor de boeg 41 seconden voorsprong heeft op de nummer twee, Vincenzo Nibali. 

Maar kan Steven Kruijswijk de Giro ook winnen? "Ja, dat kan zeker", antwoordt Engels resoluut. "Ik ga niet zeggen dat hij hem gaat winnen, maar het zou wel heel dom zijn om te zeggen dat hij de Giro niet kan winnen."

"We hebben de koninginnenrit gehad. Steven heeft vandaag laten zien dat hij de beste mannen aankan bergop. Als hij dat niveau kan vasthouden dan zit dat er zeker in", licht Engels toe. 

We zijn er nog niet, maar het zit er zeker in.

Addy Engels over de kansen van Steven Kruijswijk op de eindoverwinning

"Het vertrouwen is heel groot. En dat is ook terecht", vindt Engels. "Niet alleen bij ons, maar ook bij Steven zelf en bij de andere jongens. Iedereen zit eigenlijk al twee weken heel goed in z'n vel."

"Maar de Giro duurt natuurlijk nog een week en we krijgen nog een paar lastige ritten. En de tegenstand gaat zich er uiteraard niet bij neerleggen. We zijn er nog niet, maar het zit er zeker in", concludeert de ploegleider die dit seizoen de overstap maakte van Giant-Alpecin naar Lotto-Jumbo.

Zondag knallen bergop

Zondag start Kruijswijk voor het eerst in de leiderstrui in de klimtijdrit over bijna elf kilometer. Een plan heeft Engels daarvoor nog niet, zegt hij. "We moeten zorgen dat hij die bijna elf kilometer zo hard mogelijk omhoog fietst. Hij gaat knallen bergop en dan zien we daarna wel wat het resultaat is. En dan gaan we daarna wel kijken wat de strategie gaat zijn."

STER reclame