Dumoulin herovert roze trui op Italiaanse bodem Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Tom Dumoulin heeft de leiderstrui in de Giro d'Italia heroverd. De Limburger van Giant-Alpecin eindigde in de vierde etappe van Catanzaro naar Praia a Mare over 200 kilometer als tweede en reed daarmee de geloste Marcel Kittel uit het roze. 

De dagzege ging naar Diego Ulissi. De Italiaan van Lampre was op het tweede klimmetje van de dag met elf anderen weggesprongen en liet op het laatste obstakel van de dag - op acht kilometer van de meet - de anderen staan.

Dumoulins ploegmaat Georg Preidler zat eveneens in de vluchtgroep van twaalf man. Aangezien de Oostenrijker ook kort in het klassement stond, werd aanvankelijk de kaart van de 25-jarige Oostenrijker uitgespeeld.

Uitslag vierde etappe NOS

  Twee Nederlanders

Toen Preidler Ulissi moest laten gaan, kwam Dumoulin in actie. Hij sprong weg uit de voorste groep en kreeg Steven Kruijswijk met zich mee.

De twee Nederlanders wisten geen groot gat te slaan, maar zorgden er wel voor dat Ulissi niet ook nog de roze trui in de wacht zou slepen. Vijf seconden na de dagwinnaar eindigde Dumoulin als tweede en werd Kruijswijk derde. Een tel later was Alejandro Valverde de eerste van de achtervolgers.

Dumoulin reed zaterdag en zondag ook al in de roze trui nadat hij de tijdrit in Apeldoorn had gewonnen. Kittel pakte de trui af na twee gewonnen eindsprints, in Nijmegen en Arnhem.

Twintig seconden

Dumoulin heeft in het klassement nu een voorsprong van 20 seconden op Bob Jungels en Ulissi. Kruijswijk is vierde op 24 seconden. Van de favorieten is Vincenzo Nibali op de zesde plaats, met 26 tellen achterstand, het best geklasseerd. 

Klassement na vierde etappe NOS

STER reclame