ANP

"Een waanzinnig succes." Dat is de gedachte die blijft hangen bij de Nederlandse organisatie over de start van de Giro d'Italia. Gelderland kleurde drie dagen roze.

De opening van de Ronde van Italië lokte liefst 575.000 mensen naar de provincie. Apeldoorn, Arnhem of Nijmegen, op vele plekken stond het publiek rijen dik langs de kant.

Volgens Dimitri Bonthuis, perschef van de Giro-organisatie die het Nederlandse gedeelte voor zijn rekening nam, zat dit weekend veel mee om van de start van de ronde een ongekend succes te maken.

575.000 man langs het parcours. Is dat een aantal waarop de organisatie vooraf had gehoopt?

"We hebben een bureau vooraf onderzoek laten doen naar het aantal toeschouwers dat de Giro zou kunnen genereren in drie dagen tijd. Het meest positieve scenario ging uit van 460.000 mensen. Dus 575.000 is waanzinnig."

"Alle facetten hebben meegeholpen. Twee weken geleden sneeuwde en hagelde het nog in Nederland, dit weekend was het gemiddeld 25 graden. Maar ook Tom Dumoulin die als Nederlander de eerste etappe wint en de roze trui pakt, daardoor gaan journaals ook meer aandacht besteden aan het evenement. Een domino-effect."

De massale belangstelling voor de Giro d'Italia in een foto Giro d'Italia

Wat vonden de Italianen van de Nederlandse aanpak?

"De koersdirecteur Mauro Vegni arriveert met een voldaan gevoel in Italië voor het vervolg van de Giro. Hij zei onder de indruk te zijn geweest van de Nederlandse belangstelling. Het deed hem beseffen hoe belangrijk het is om de Giro ook een kijkje over de grens te laten nemen."

"De samenwerking met de Italianen verliep ook prima. Wij Nederlanders zijn van de draaiboeken, terwijl Italianen meer van een losse aanpak houden. Af en toe improviseren. Maar de combinatie tussen die twee culturen werkte perfect."

Waren er nog tegenvallers?

"Het klinkt misschien een beetje flauw, maar die waren er gewoon niet. We hadden juist louter meevallers dankzij het succes van Tom Dumoulin, het schitterende weer en het bezoek van de koning. De Italianen vonden het prachtig dat hij aanwezig was."

Koning Willem-Alexander feliciteert Dumoulin

Smaakt dit naar meer voor de provincie Gelderland?

"Omdat het de 99ste editie van de Giro is, hebben we in de provincie ook 99 dagen campagne gevoerd. En dat is de provincie goed bevallen. Gelderland heeft gezien hoe belangrijk een groot sportevenement voor de provincie kan zijn."

"Het is lastig inschatten of er in de toekomst misschien een WK of een start van de Tour de France realistisch is. Gelderland heeft een meerjarenplan op het gebied van sportevenementen, maar op dit moment speelt er niets. We gaan nu eerst genieten van de drie mooie dagen die we achter de rug hebben."

Renners en publiek genieten van Gelderse Giro d'Italia

STER reclame