Tjallingii: morgen weer, zeker weten

Als koploper in de Giro d'Italia door je eigen streek rijden. Voor Italianen is dat een terugkerend ritueel. Maar als je Nederlander bent krijg je misschien maar een kans. En dus greep de in Arnhem woonachtige Maarten Tjallingii - 38 jaar en bezig aan zijn laatste wedstrijdkilometers - die kans met beide handen aan. 

"We kwamen door Hoenderloo en ik dacht... wat is dit, joh?", vertelde Tjallingii, die onderweg zichtbaar genoot van het enthousiasme bij de fans langs de weg. "Op een gegeven moment zei Jan Boven (ploegleider, red.) iets in mijn oortje. Ik zeg: Jan, het zal wel. Ik hoor helemaal niets."

Blauwe trui

Tjallingii was vanuit de start op avontuur gegaan met de jonge Italiaan Giacomo Bertolato en de Spaanse klimmer Omar Fraile. Dat zij de etappe niet zouden winnen, was duidelijk. "We reden voor maar een ding en dat was die bergtrui. Voor iets anders hoef je niet mee te zitten."

De bergtrui, die Tjallingii in 2014 al vier dagen om de schouders had, werd betwist in Berg en Dal. Zij aan zij kropen de drie vluchters naar boven op het klimmetje van de vierde categorie. Het leek wel baanwielrennen, met een bloedstollende sprintje tot besluit. "En dan word ik jammer genoeg tweede. Daar baal ik echt van."

Maarten Tjallingii geniet van zijn lange vlucht in de tweede etappe van de Ronde van Italië ANP

Fraile past 

De geboren Fries hoopte zijn medevluchters te verrassen met zijn parcourskennis. Maar Fraile, vorig jaar winnaar van het bergklassement in de Ronde van Spanje, was al vertrokken. "Ik ken die bergjes als geen ander, maar hij is gewoon sterker."

Toch heeft Tjallingii de blauwe bergtrui nog niet uit zijn hoofd gezet. Ook zondag zijn er nog bergpunten te verdienen op de Posbank bij Rheden. "Ik heb al met hem gesproken over morgen, dat we de boel dan goed verdelen. Zodat ik tenminste een dag dat blauwe truitje om mag." En de uitkomst? "Hij gaat zondag niet mee, zei hij."

Maarten Tjallingii veroverde in de Giro van 2014 de blauwe bergtrui op weg naar Belfast EPA

Morgen weer

En dus kunnen we zondag opnieuw een aanval verwachten. Tjallingii windt er geen doekjes om: "Zondag gaan we écht door mijn buurt. Dan ben ik pas écht gemotiveerd. Ik heb gewoon mazzel dat we niet met zijn allen voor Moreno (Hofland, de sprinter van Lotto-Jumbo, red.) hoeven te werken. Dan kan ik meezitten."

Lachend: "Zondag weer. Als ik niet meezit, dan heeft dat niet aan mij gelegen." 

STER reclame