Sprintzege Kittel, Dumoulin behoudt roze Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De tweede etappe van de Ronde van Italië, een rit over 190 kilometer van Arnhem naar Nijmegen, is gewonnen door Marcel Kittel. 

De Duitser passeerde in zijn eentje de Franse sprinttrein van Arnaud Démare en was afgetekend de sterkste in de chaotische massasprint op de Nijmeegse Oranjesingel. Démare (FDJ) werd tweede, Sacha Modolo (Lampre-Merida) derde. Moreno Hofland werd vierde.

Tom Dumoulin behoudt de roze leiderstrui. Hij houdt een seconde over op Kittel.

Tom Dumoulin onderweg in de roze trui in de tweede etappe van de Ronde van Italië ANP

Tjallingii ontsnapt

Met Tom Dumoulin in het roze vertrok het peloton rond een uur of twaalf vanuit Arnhem voor het ommetje naar Nijmegen. Vrijwel meteen koos Maarten Tjallingii het ruime sop en kreeg Omar Fraile (Dimension Data)  en Giacomo Berlato (Nippo- Vini Fantini) met zich mee.

De drie bouwden gestaag aan hun voorsprong. Met Tjallingii als ontspannen motor bedroeg die voorsprong maximaal een minuut of zeven.

Sprinters lopen warm

Achter de koplopers legden een paar sprinters hun kaarten op tafel bij de tussensprints. Beide keren troefde Giacomo Nizzoli, de winnaar van het puntenklassement in 2015, landgenoten Elia Viviani en Sacha Modolo af voor de resterende punten. Kittel en Greipel hielden zich intussen koest in de buik van het peloton.

Dat gold ook voor Fabian Cancellara, die nog altijd met maagproblemen kampt. Halfweg hing de Zwitser zelfs even achter het peloton en leek opgave een mogelijkheid, maar Cancellara herpakte zich.

Maarten Tjallingii geniet van zijn lange vlucht in de tweede etappe van de Ronde van Italië ANP

Bergtrui Fraile

Behalve het zichtbare fietsplezier wilde Maarten Tjallingii ook graag een tastbaar souvenir overhouden aan zijn lange vlucht. Bij de eerste twee tussensprints lieten Fraile en Berlato de punten gewillig aan de Arnhemmer (veertig in totaal), maar bij het klimmetje in Berg en Dal (1,1 kilometer, maximaal 12 procent) werd er gestreden op het scherp van de snede. Uiteindelijk was het Fraile die de eerste blauwe bergtrui voor zich opeiste.

Berlato spartelt

Bij het binnenrijden van Nijmegen, waar nog drie plaatselijke rondes afgelegd moesten worden, zakte de voorsprong van de drie koplopers onder de minuut. Op twintig kilometer van de finish hielden Tjallingii en Fraile de benen stil. Alleen de jonge Berlato spartelde nog tegen, maar zijn ontsnapping was ten dode opgeschreven.

In de laatste plaatselijke omloop namen de treintjes van de sprinters het heft in handen. Opvallend was het werk van Lotto-Jumbo die hun sprinter Moreno Hofland van voren hielden. 

Uiteindelijk was geen kruid gewassen tegen de klasse van de Duitser. 

STER reclame