Thulani Serero na weer een doelpunt van Vitesse

Vitesse vernedert Ajax in Arena

Ajax is in de achtste finales van de strijd om de KNVB-beker keihard onderuit gegaan tegen Vitesse. De Arnhemmers wachten in de eredivisie al zeven wedstrijden op een overwinning, maar boekten in de Arena een dikverdiende 4-0 zege.

Ajax, dat in de competitie thuis met 4-1 van Vitesse won, bakte er niets van. De bezoekers heersten vanaf de aftrap en kregen al snel kansen via Bertrand Traoré (een kopbal in de handen van doelman Diederik Boer en een schot voorlangs) en Zakaria Labyad (schot in het zijnet). Na 22 minuten viel de verdiende 0-1: Traoré ontdeed zich eenvoudig van Joël Veltman en schoot beheerst raak.

Magnifieke knal Labyad

Pas na 41 minuten bleek ook Ajax in staat tot een fatsoenlijke aanval, maar de afronding (Davy Klaassen schoot huizenhoog over) leek nergens naar. Pal voor rust leverde diezelfde Klaassen de bal zomaar in bij Labyad, die met een magnifieke knal, via de onderkant van de lat, voor 0-2 zorgde.

Na rust was het van hetzelfde laken een pak. Ajax speelde slap en ongeïnspireerd en Vitesse was de baas op het veld. Na een klein uur timede Veltman volledig verkeerd bij een diepe bal; Traoré kon zo doorlopen en de 0-3 langs de arme Boer schieten. Drie minuten later was het al 0-4: Ajax kreeg de bal niet weg en Valeri Kazaisjvili tikte raak.

Ajax: één schot op doel

Pas na 69 minuten schoot Ajax voor het eerst op het doel van Eloy Room: de doelman moest zich strekken bij een vrije trap van Arkadiusz Milik. Daar bleef het bij wat Ajax betreft. Aan de overkant nam Marko Vejinovic het Ajax-doel nog twee keer onder vuur, maar zonder succes. De 0-4 is een evenaring van Ajax' grootste thuisnederlaag ooit.