Heerenveen viert de 2-0
NOS Voetbal

AZ loopt averij op in Heerenveen

AZ heeft in de strijd om een ticket voor Europees voetbal kostbare punten laten liggen. Heerenveen won in het Abe Lenstra-stadion met 4-2 van de Alkmaarders, die daardoor de vierde plaats in de eredivisie uit handen moeten geven. Voor de Friezen was het de eerste thuiszege sinds 23 januari, toen Willem II met 3-1 werd verslagen.

Na een sterk begin incasseerde AZ na negen minuten een ongelukkige tegentreffer. De op rechts doorgebroken Stefano Marzo zocht met zijn voorzet Jerry St. Juste, maar vond het lichaam van Ron Vlaar, die de bal in eigen doel werkte.

  • Pro Shots
    sc Heerenveen-spelers Arber Zeneli en Jerry St. Juste vieren de 1-0
  • Pro Shots
    Thom Haye en Ron Vlaar balen na de 1-0
  • ProShots
    Stijn Wuytens en Ron Vlaar in duel met Jerry St Juste

Na die snelle tegentreffer waren de Alkmaarders aangeslagen en ze mochten van geluk spreken dat St. Juste (naast) en Mitchell te Vrede (over) verzuimden de 2-0 te maken. Na een half uur herpakte AZ zich en kreeg het kansen, maar Alireza Jahanbakhsh schoot voorlangs en topscorer Vincent Janssen zag zijn inzet gestopt door doelman Erwin Mulder.

Ook na de pauze begon AZ voortvarend, maar opnieuw volgde een snelle domper, want Joey van den Berg zorgde met een ferme uithaal voor de 2-0. Te Vrede leek later op weg naar de 3-0, maar stuitte op doelman Sergio Rochet.

Drie treffers in slotfase

Dabney dos Santos, een van de drie wissels waarmee AZ-trainer John van den Brom zijn ploeg van extra aanvallende impulsen voorzag, bracht de spanning terug door uit een voorzet van Markus Henriksen bij de tweede paal raak te schieten. Meer zat er niet in voor AZ, want Arber Zeneli zorgde voor de 3-1 nadat hij op avontuur was gestuurd door de jarige Sam Larsson (23). Luciano Slagveer tekende in de voorlaatste minuut zelfs voor de 4-1, opnieuw na goed werk van Larsson.

Janssen pakte vervolgens uit een voorzet van Dos Santos zijn doelpuntje mee (zijn 21ste van het seizoen), maar zijn treffer was alleen nog voor de statistieken van belang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl