ANP

Het laat Raymond Hoekstra niet onberoerd, het eerbetoon aan Johan Cruijff door supporters die meelopen in de mars naar de Amsterdam Arena

"Het doet me wat", zegt Hoekstra halverwege de wandeling. "Cruijff heeft dit verdiend. Hij was een grote speler die het Nederlandse voetbal op de kaart heeft gezet." 

Om 13.30 uur beginnen enkele duizenden supporters aan de tocht bij het voormalige Ajax-stadion De Meer. Het valt Hoekstra (43) op dat de sfeer goed is. "Er is nog geen auto waarvan een spiegeltje is gesloopt."

Er wordt gezongen, er zijn spreekkoren en fakkels verspreiden rook in de Ajax-kleuren wit en rood. "Overal hoor je mensen over Cruijff praten. Zoals hoe je zijn naam spelt, met y of ij."

Die mensen zijn levenslang fan, dit betekent zo veel voor ze.

Raymond Hoekstra

Als Hoekstra dit zegt, is de mars net voorbij het geboortehuis van Nummer 14 in Betondorp. "Hij heeft daar supporters zien huilen en dat begrijpt Hoekstra goed. "Er zijn voor Cruijff heel wat traantjes weggepinkt. Die mensen zijn levenslang fan, dit betekent zo veel voor ze."

Hoekstra noemt zich voetballiefhebber, maar geen fanatieke. Hij zou nooit hebben meegelopen als zoon Nick niet toevallig aan twee kaartjes was gekomen voor de wedstrijd later deze middag in de Arena tegen PEC Zwolle. 

Nick (11) is onder de indruk van de mensenmassa. "Ik had niet verwacht dat het zo druk zou zijn." Voor Hoekstra junior, die zelf ook voetbalt, is Cruijff "een voorbeeld". 

Morgen op school en later deze week op de voetbalclub zal Nick zeggen dat iedereen die er niet is geweest echt wat heeft gemist. En dat het belangrijk is dat er zo veel mensen meeliepen. "Want Cruijff was heel bekend."

Nick heeft de liefde voor voetbal uit zijn familie meegekregen. Opa Eddy Hoekstra was keeper van de Utrechtse club Elinkwijk. In 1966 kreeg hij met Cruijff te maken in een thuiswedstrijd tegen Ajax. Hoekstra werd zeven keer gepasseerd, waarvan drie keer door Johan Cruijff.

STER reclame