Hassan eenvoudig naar finale 1.500 meter

Sifan Hassan heeft bij de WK indoor atletiek indruk gemaakt in de series van de 1.500 meter. De Nederlandse atlete won haar serie overtuigend in 4.07,28. Zaterdag is ze de grote favoriete voor de wereldtitel. Lisanne de Witte plaatste zich eerder al voor de halve finales van de 400 meter.

Hassan liep een ontspannen race. Ze koos ervoor rustig achterin de groep te starten en van daaruit haar race op te bouwen. Twee ronden voor het einde liep de Europese kampioene indoor al op de derde plaats. Een positie bij de eerste drie betekende een finaleplaats, maar in de slotronde versnelde Hassan waardoor ze met de Ethiopische Gudaf Tsegay om de winst streed. Tsegay bleek in de sprint geen partij voor de Nederlandse.

Titel

Twee jaar geleden bij de WK indoor in Sopot eindigde Hassan als vijfde. In Portland gaat ze voor de titel. De wereldkampioene van 2014, Genzebe Dibaba, koos in Portland voor de 3.000 meter. "Indoor is moeilijk, het is klein", zei Hassan na haar race. "Het ging heel gemakkelijk. De tijd zegt niets, het gaat om de titel. De finale wordt heel spannend", keek ze al vooruit naar zaterdag.

'Tijd maakt niet uit, gaat om de titel'

De Witte bereikte in Portland simpel de halve finales van de 400 meter. De Nederlandse atlete liep in haar serie naar de tweede plaats in 53,19 seconden. De Amerikaanse Ashley Spencer won de race in 52,96. De nummers een en twee gaan rechtstreeks naar de halve eindstrijd, die later op de dag nog gelopen wordt.

De Witte wil in Portland iets goed maken. Twee jaar geleden plaatste ze zich bij de WK indoor in Sopot voor de finale, maar werd ze uiteindelijk gediskwalificeerd. "Mijn doel is hier de finale te halen. Als ik een persoonlijk record loop, moet dat mogelijk zijn", zei De Witte na haar race.