Een imposant schaatskwintet, goed voor twee keer olympisch goud, zeven olympische medailles, dertien WK-titels en dertig keer NK-goud, nam dit weekend afscheid van het schaatspubliek. In Thialf werden Bob de Jong, Stefan Groothuis, Margot Boer, Wouter olde Heuvel en Diane Valkenburg uitgezwaaid.

Ze zijn ieder voor zich schaatsers met een eigen verhaal. De Jong had de langste carrière, Groothuis won op elk toernooi tenminste één keer de hoofdprijs, Boer was op nationaal niveau jarenlang de beste sprintster, Olde Heuvel had tussen het blessureleed door mooie uitschieters en Valkenburg was onderdeel van twee wereldtitels op de ploegenachtervolging.

Hoe beleefden de schaatsers het afscheid in een uitverkocht Thialf? En wat waren nou de mooiste races volgens deze schaatsers zelf?

Bob de Jong

De mooiste: "Ik kan eigenlijk niet kiezen. Maar oké, als het echt moet. Dan wordt het de 5.000 meter op het OKT in 2009. Ik won in 6.14,12. Het was een race waar bijna alles klopte."

Voor De Jong, die zaterdag als derde sporter in de geschiedenis, na Ard Schenk en Sjoukje Dijkstra, de KNSB oeuvreprijs kreeg uitgereikt, was het zijn zoveelste afscheid dit seizoen. Maar hij had nog niet afscheid genomen van het trouwe publiek in Thialf. De Jong nam zeker een uur de tijd om langs de tribunes te lopen. Hij knuffelde met supporters, ging met ze op de foto en deelde handtekeningen uit.

De mooiste race van Bob de Jong Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Wouter olde Heuvel

De mooiste: "Dat is dat toch wel de 1.500 meter op de NK allround in 2015. Ik versloeg in een rechtstreeks duel Sven Kramer, m'n maatje. Dat was voor het eerst. Ik won die afstand en eindigde uiteindelijk als tweede in het klassement."

Het afscheid: "Ik dacht dat ik de speld (ereteken van de schaatsbond, red.) niet zou krijgen. Ik dacht dat het alleen was weggelegd voor de olympisch kampioenen. Ik ging ervan uit dat het alleen een afscheid was in Thialf. Ik ben niet zo emotioneel weggelegd, maar toen ik op het podium stond moest ik wel even slikken."

De mooiste race van Wouter olde Heuvel Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Diane Valkenburg

De mooiste: "Geen wereldtitel, maar de 1.500 meter op de WK afstanden in 2011. Dat was in Inzell. Met 1.56,27 pakte ik zilver, achter winnares Ireen Wüst."

Het afscheid: "Schaatsen in een vol Thialf is het mooiste wat er is, maar daar moet wel een goede race aan gekoppeld zijn. Helaas lukt dat niet meer. Dat is ook de reden dat ik stop. Het gaat niet meer en dan is het plezier ook weg."

De mooiste race van Diane Valkenburg Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Stefan Groothuis

De mooiste: "Moet ik kiezen? Heel moeilijk. Veel momenten waren mooi, maar ik ga dan toch voor de olympische gouden race in 2014 op de 1.000 meter. Een onverwacht moment en daarom extra mooi."

Het afscheid: "Ik was toch gespannen voor deze wedstrijd. Je wil afsluiten met een goede race. Als we (de teamsprint, red.) niet hadden gewonnen, was mijn carrière niet minder geweest. Maar dit is wel leuker. En daarna nog een ereronde met mijn zoontjes op mijn armen. Schaatsen in een vol Thialf, daar kan niets tegenop. Ja, misschien alleen Camp Nou met 100.000 toeschouwers. Maar daar ligt geen ijs."

De mooiste race van Stefan Groothuis Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Margot Boer

De mooiste: "Ik noem de race op het OKT in 2013. In Thialf noteerde ik op de 500 meter 37,64. Dat was de race die ervoor zorgde dat ik een klein beetje hoop en geloof kreeg dat het mogelijk kon zijn om een olympische medaille op de 500 meter te winnen als alles daar goed zou vallen."

Het afscheid: "Afgelopen jaar was een lange afscheidstournee en daardoor heb ik heel bewust overal van kunnen genieten. Ik heb gezien hoe bijzonder het leven van een topsporter eigenlijk is. Het is wel jammer dat het er op het ijs niet echt uitkwam, maar ik kijk terug op een prachtige carrière. Het was precies zoals ik het wilde."

De mooiste race van Margot Boer Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Titel- en medailleoverzicht

SchaatserOlympische titelsOlympische medaillesWK-titelsNK-titels
Bob de Jong1478
Margot Boer0209
Stefan Groothuis11210
Wouter olde Heuvel0022
Diane Valkenburg0021
Totaal271330

STER reclame