Veltman: ik voel me een stuk minder onzeker

Zijn foutjes speelden hem parten, speelden Ajax parten. Ze kwamen zelfs zo vaak voor dat ze zijn naam kregen. Een zogenoemd Veltmannetje. Die Veltmannetjes zijn dit seizoen schaars. Het laatste noodlottige foutje van de verdediger dateert van het eerste officiële duel van het seizoen, tegen Rapid Wien in de voorronde van de Champions League.

In Wenen leidde balverlies van Veltman de 2-2 van Rapid-speler Robert Beric in. "Veltman moet weten op welke momenten hij de voetballende oplossing moet kiezen", sprak Frank de Boer toen straffend. "Wij hebben hem aangegeven dat dit niet kan op dit niveau. De mindset van Joël moet veranderen."

'Leren van fouten'

Sindsdien bleef een noodlottige fout uit. Veltman werd een zekerheid. Zijn verklaring: "Het klinkt cliché, maar de thuissituatie is stabiel. Daar hoef ik me niet druk over te maken. En je moet ook leren van je fouten van vorig seizoen en van daarvoor. Die foutjes heb ik er tot nu toe uitgehaald."

Veltman baalt na het doelpuntloze gelijkspel tegen Fenerbahçe Pro Shots

Door die stommiteiten werd Veltman vorig seizoen steeds onzekerder. "Ik ging wedstrijden in om geen fouten te maken", zegt hij. "Nu ga ik gewoon lekker spelen, doe ik mijn ding. Dat is totaal anders dan onzeker het veld ingaan."

Sterk als rechtsback

Ajax heeft met zestien tegengoals de minst gepasseerde defensie van de eredivisie en ook zonder de geblesseerde Jaïro Riedewald en Kenny Tete blijft Ajax verdedigend overeind. De blessures leverden Veltman een nieuwe rol op. Hij verhuisde naar de positie van rechtsback en kwam daar goed uit de verf.

Joël Veltman (r) en Mike van der Hoorn (l) Pro Shots

"Het was wennen, vooral qua meters maken", aldus Veltman. "Centraal loop je veel minder. Ik speel het liefst centraal, maar het bevalt me. Het gaat goed en dan is elke positie leuk. Tot de A1 en de A2 heb ik ook rechtsback gespeeld."

Met Veltman als rechtsback en Mike van der Hoorn en Nick Viergever als centraal duo gaat Ajax richting de topper tegen PSV op 20 maart. Maar eerst treft Ajax zondag nog in eigen huis NEC. Veltman: "We moeten doorgaan zoals we de laatste wedstrijden spelen. Aanvallend voetbal en weinig goals tegen."  

STER reclame