D66-leider Pechtold deelt folders uit in de campagne voor het Oekraïne-referendum ANP

De Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 lijken nog ver weg, maar voor de politieke partijen begint het campagnewerk nu al. In overleg met de achterban worden verkiezingsprogramma's geschreven, kandidatenlijsten samengesteld en beginnen de campagneteams met het plannen van campagneactiviteiten. Deel 8: D66.

D66 wil weer eens echt meeregeren. Niet in een gedoogachtige constructie, maar als volwaardig coalitiepartner. De sociaal-liberale partij wordt dit jaar 50 jaar en het zou een mooi cadeau zijn om weer te mogen aanschuiven in de Trêveszaal, waar de ministerraad vergadert. 

De partij hoopt met haar rol als 'constructieve oppositiepartner' de afgelopen jaren voldoende krediet te hebben opgebouwd bij de kiezer. D66 heeft nu twaalf zetels in de Tweede Kamer. Volgens de Peilingwijzer kunnen dat er tussen de 15 en 19 worden. 

Pechtold: u leeft in een angstige wereld meneer Wilders

"Maar peilingen en D66, dat is een lastig huwelijk", waarschuwt parlementair verslaggever Jeroen van Dommelen. "Twee jaar geleden was de partij virtueel zelfs eventjes de grootste. Maar heel vaak pieken ze op het verkeerde moment. Als de verkiezingen naderen, gaan veel mensen de machtsvraag toch weer stellen. Dan vinden ze D66 misschien wel een sympathieke partij, maar lijkt het ze toch veiliger op een andere partij te stemmen."

Pechtold liet in januari al weten dat hij weer lijsttrekker wil worden. "Ik heb er nog zo ontzettend veel zin in", zei hij op NPO Radio 1. Hij voegde daaraan toe dat hij naar zijn idee "nog wel een taak" heeft. "Het is uiteindelijk de bedoeling dat wij een van de coalitiepartijen in het volgende kabinet worden", zei hij. 

D66 heeft inmiddels een campagneleider aangewezen : Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Vanaf 26 april hebben D66'ers die Pechtold willen uitdagen, een maand de tijd om zich te melden als kandidaat-lijsttrekker.

De verwachting is dat Pechtold weinig serieuze concurrentie zal krijgen. Hij is sinds 2006 de onbetwiste partijleider die met gezag en flair het D66-geluid laat horen. 

Hoewel de sterren op dit moment goed lijken te staan, worden het ingewikkelde verkiezingen voor Pechtold, denkt Van Dommelen. "Hij is nu al heel lang D66-leider, maar een echte landelijke klapper heeft hij nog steeds niet gemaakt."

"Lokaal, Europees en bij Provinciale Staten doet D66 het al jaren heel erg goed", zegt de NOS-verslaggever. "Maar landelijk is er nog steeds dat eenzame record van Hans van Mierlo uit 1994. Toen haalde D66 24 zetels. Voorlopig kan Pechtold daar alleen nog maar van dromen."

Andere artikelen over 'Nederland Kiest - Nog 1 jaar te gaan', kunt u hier vinden.

STER reclame