Titelrace vol valkuilen voor PSV en Ajax

Veertien punten was het verschil tussen PSV en Ajax toen beide ploegen elkaar vorig jaar maart ontmoetten in Eindhoven. Ajax won, maar het was al duidelijk dat de titel naar PSV zou gaan. Een jaar later is het een stuk spannender in de eredivisie. 

Waar PSV een seizoen geleden nog een maat te groot was voor Ajax, volgen de Amsterdammers de koploper nu op een punt. Het zou zo maar kunnen zijn dat het onderlinge duel op 20 maart in Eindhoven beslissend is.

"Als de concurrent heel dichtbij staat, kun je je weinig veroorloven", zegt PSV-trainer Phillip Cocu over de tweestrijd in de top van de eredivisie. "Als je wedstrijden zoals tegen Roda JC speelt, met 2-0 voor staat en uiteindelijk maar met een punt naar Amsterdam gaat, gaat dat de doorslag geven", meent Ajax-trainer Frank de Boer.

PSV gaat vanavond op bezoek bij FC Groningen, Ajax speelt zondag in Tilburg tegen Willem II. Vorig seizoen eindigden beide wedstrijden in 1-1. De valkuilen liggen overal voor beide teams. Het draait om details de komende weken. Wie gaat het beste om met de druk? Wie houdt het hoofd koel?

Cocu is vol vertrouwen. "We laten in de wedstrijden zien, zeker na de winterstop, dat we mentaal in ieder geval een stuk sterker en stabieler zijn geworden." 

In de resterende negen duels mag PSV vijf keer in eigen huis spelen, Ajax speelt vier keer in de eigen Arena.

Resterende programma PSV en Ajax

SpeelrondePSVAjax
26Uit: FC GroningenUit: Willem II
27Thuis: sc HeerenveenThuis: NEC
28Thuis: AjaxUit: PSV
29Uit: AZThuis: PEC Zwolle
30Thuis: Willem IIUit: SC Cambuur
31Uit: Roda JCThuis: FC Utrecht
32Thuis: VitesseUit: sc Heerenveen
33Thuis: SC CambuurThuis: FC Twente
34Uit: PEC ZwolleUit: De Graafschap

De Boer heeft, gezien de sprankelende zege op AZ, de zaken in Amsterdam ook aardig op orde. In spits Arek Milik heeft hij een man in vorm. "Ik heb het gevoel dat we steeds meer het gehele plaatje doorkrijgen." 

Hij zegt ook: "We weten allemaal hoe snel de zon kan gaan schijnen. Daarna kan het ook ineens weer stortregenen." Kortom: achtervolger Ajax moet bij de les blijven. "Het is een utopie dat beide teams in het restant alles winnen." 

Arek Milik, de man in vorm bij Ajax Pro Shots

Cocu let niet op Ajax. "Op dit moment zitten wij in een heel goede fase. We presteren constant en hebben een fitte spelersgroep." PSV is dus klaar voor de slopende laatste weken, waarin ook nog de Champions League-wedstrijd bij Atlético Madrid moet worden gespeeld. Vier dagen later komt Ajax naar Eindhoven.

Cocu ziet geen probleem in het programma. "Fysiek is het geen enkel probleem om dan een goede prestatie neer te zetten." De PSV-trainer staat liever bovenaan dan dat hij moet jagen op de koploper. "Iedereen staat natuurlijk het liefst veel punten voor om kampioen te worden, maar een echte titelrace tussen twee teams vind ik ook wel aardig." 

STER reclame