NOS

Het was een weekend van veranderingen. Feyenoord won weer eens, AZ verloor weer eens, Ajax speelde goed en Manchester United vond de weg omhoog. Bij PSV geen verandering. De Eindhovenaren gingen, ook na het gelijkspel tegen Atlético Madrid, gewoon door met winnen in de eredivisie.

Voor Feyenoord komt de overwinning op FC Utrecht (1-2) precies op tijd, vinden de gasten in Studio Voetbal. "Dit geeft een boost voor donderdag", aldus Youri Mulder, die daarmee verwijst naar het bekerduel met AZ. "Misschien wint Feyenoord de beker wel en is de loopbaan van Giovanni van Bronckhorst als trainer gelanceerd."

Gerenommeerde namen

Co Adriaanse zag dat Van Bronckhorst tegen FC Utrecht koos voor min of meer gerenommeerde namen. "Logisch in een crisissituatie. Geen Basacikoglu meer, geen Nieuwkoop meer, geen Gustafson meer. Hij koos voor spelers met een zekere reputatie. Hij wist ook: vandaag winnen geeft ze zelfvertrouwen. Dan hoeft hij voor AZ niet meer te sleutelen."

'Van Bronckhorst kiest voor zekerheid'

Ajax maakte met een 4-1 zege op overtuigende wijze een einde aan de zegereeks van AZ. Dat kwam volgens Adriaanse mede dankzij een vondst van coach Frank de Boer, die Riechedly Bazoer dit keer als meest verdedigende middenvelder opstelde. 

"Bazoer speelde daardoor wat onopvallend", aldus Adriaanse. "De dingen die hij moest doen, deed hij over het algemeen wel goed."

'Bazoer geen Neeskens'

Jan Mulder is nog niet onder de indruk van de 19-jarige middenvelder, die in de belangstelling staat van de Europese top. "Hij is geen Rensenbrink of Van Basten, van wie ik lyrisch word. Ik houd meer van aanvallers. Johan Neeskens was een uitzondering. Een uitzonderlijke speler, maakte als middenvelder vijftien goals per seizoen."

Volgens Adriaanse moet Bazoer nu nog niet ingaan op een eventueel bod uit het buitenland. "Hij moet nog twee jaar bij Ajax blijven. Bij Ajax speelt hij altijd en in de Premier League waarschijnlijk niet."

'Bazoer moet nog twee jaar bij Ajax blijven'

Mossou verwacht dat Ajax en PSV nog een spannende titelstrijd gaan voeren, met als belangrijke stop het duel PSV-Ajax op 20 maart, vijf dagen na de return met Atlético Madrid. "PSV is supersterk, maar ze voelen Ajax in de nek hijgen."

'Cillessen echte top, Zoet nog niet'

Een van de sleutelspelers tegen Atlético (0-0) was doelman Jeroen Zoet. "Een goede keeper", aldus Mossou, "maar hij moet het over een langere periode laten zien. Ik heb nog twijfels of hij echte top is, of net eronder. Cillessen is echte top."

Voor Adriaanse en Mossou is Kenneth Vermeer de nummer twee van Nederland. Volgens Youri Mulder is Zoet Vermeer voorbij in de rangorde van beste Nederlandse keepers. "Als keeper moet je wedstrijden winnen met je ploeg en dat doet Zoet meer."

'Twijfel over Zoet: top of niet?'

'Geweldig jaar United met Van Gaal'

Louis van Gaal deed van zich spreken bij Manchester United. Niet alleen leidde hij zijn team naar de derde zege op rij, maar tegen Arsenal viel hij ook op met het imiteren van een schwalbe langs de zijlijn. Zijn actie ging via social media de wereld rond. 

Volgens Jan Mulder heeft Manchester United ondanks de slechte prestaties baat bij Van Gaal. "Het is elke dag feest. Ze hebben nog nooit zo'n geweldig jaar gehad."

STER reclame