Davy Klaassen juicht na de 2-0 tegen AZ Pro Shots

In de topper in de eredivisie heeft Ajax zondag overtuigend afgerekend met AZ. De Amsterdammers wonnen met 4-1 in de Arena. Ajax blijft daardoor in het spoor van koploper PSV, dat zaterdag met 2-0 won van ADO Den Haag. Het gat tussen de nummers 1 en 2 is één punt.

Vooraf was het de vraag of AZ met de attractieve speelwijze die het de laatste weken liet zien, ook Ajax een lastige wedstrijd kon bezorgen. Dat antwoord werd al snel gegeven door de Amsterdammers, die weinig onder de indruk leken van de ploeg van trainer John van den Brom.

Milik

Ajax domineerde in de eerste helft. De thuisploeg zat er bovenop en gunde AZ geen moment rust. Binnen het kwartier stond het 1-0. Nemanja Gudelj zette een een-tweetje op met Davy Klaassen en gaf de bal daarna voor op Arkadiusz Milik. De Pool kwam goed uit de rug van Ron Vlaar en verschalkte Sergio Rochet in de korte hoek.

Arek Milik is Ron Vlaar te snel af en scoort op zijn verjaardag de openingstreffer voor Ajax Pro Shots

Ajax verslapte na de openingstreffer niet. Amin Younes creëerde al snel voor zichzelf een grote kans op de 2-0, maar dit keer kon Rochet de bal wel net naast tikken. Na een krap half uur was het toch ineens 2-0. Klaassen tikte binnen op aangeven van Younes, nadat de aanvoerder vlak daarvoor nog een teenlengte tekort kwam voor Ajax' tweede treffer.

AZ keek daardoor al snel tegen een grote achterstand aan en omdat Jasper Cillessen attent reageerde op een schot van Ben Rienstra, bleef de marge twee. De gasten hadden bovendien geluk dat Younes vlak voor rust het vizier opnieuw niet op scherp had. Vlaar kon daardoor zijn schot blokken.

Vincent Janssen (l) in duel met Nick Viergever Pro Shots

Anwar El Ghazi leek na vlak na rust de 3-0 te gaan maken, maar hij werd gestuit op de zestienmeter van AZ. Klaassen pikte de bal echter slim op en schoot via de binnenkant van de paal alsnog de 3-0 binnen. Het duel leek daarmee gespeeld, maar vlak na de 3-0 pakte El Ghazi zijn tweede gele kaart en werd het toch nog spannend.

Janssen weer trefzeker

Met een man meer kwam AZ meer aan voetballen toe, al creëerde het nog steeds weinig kansen. Toch viel de 3-1. Na een fraai een-tweetje tussen Markus Henriksen en Vincent Janssen kreeg de topscorer de bal voor zijn voeten en liet Cillessen in de verre hoek kansloos.

Het doelpunt van Janssen viel in de 64ste minuut, waardoor er voor AZ nog wel wat tijd restte voor een offensief. Dat offensief probeerde AZ ook op poten te zetten, maar kwam eigenlijk niet van de grond. Ajax bleef daardoor vrij gemakkelijk overeind en wist vlak voor tijd zelfs de 4-1 te maken, opnieuw via de voet van de jarige Milik. 

STER reclame